Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSeven, İsmail
dc.contributor.authorSeven, Pınar Tatlı
dc.contributor.authorMutlu, Seda İflazoğlu
dc.contributor.authorBirben, Nurgül
dc.contributor.authorArslan, Aslıhan Sur
dc.date.accessioned2021-12-20T07:09:54Z
dc.date.available2021-12-20T07:09:54Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn1308-9323 / 2149-1712
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/11859
dc.descriptionArslan, Aslıhan Sur (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, kurşun (Pb) toksisitesine maruz kalan yumurtacı bıldırcınların bazal diyetine beta-glukan ilavesinin etkilerini araştırmaktı. Toplam 112 Japon bıldırcını (5 haftalık) rastgele olarak, başlangıçta benzer ortalama vücut ağırlığına sahip, her biri 7 bıldırcından oluşan 4 tekerrürlü, her grupta toplam 28 bıldırcın bulunan 4 gruba ayrıldı. İlk gruba mısır-soya fasulyesi temelli ve takviye içermeyen bazal rasyon verildi (Kontrol). İkinci grubun rasyonuna 100 mg/kg kurşun (Pb (II) asetat trihidrat olarak) eklendi (Pb). Üçüncü grup (Beta-glukan) rasyonuna 100 mg/kg beta-glukan eklenmiştir. Son gruba bazal rasyon artı 100 mg/kg kurşun ve 100 mg/kg betaglukan (Pb+Beta-glukan) verildi. Deneme sonunda grupların canlı ağırlıklarının benzer olduğu görüldü. Beta-glukanın yumurta ağırlığı üzerindeki etkisi 43-56. günler hariç önemli bulunmazken (P<0.05), yumurta üretimi (29-56. günler hariç) çok önemli bulunmuştur (P<0.001). Beta-glukan ilaveli grupların yem tüketimi (P<0.01) ve yemden yararlanma oranı (P<0.001) 1-56. günlerde kontrol grubuna benzerdi. Yumurta kalite parametreleri açısından; yumurta sarısı indeksi (P<0.01) haugh birimi ve ak indeksi (P<0.001) kurşundan olumsuz etkilenmiş, beta-glukan ilavesi sarı indeksini önemli derecede iyileştirmiştir. Sonuç olarak, rasyona beta-glukan takviyesi, kurşun toksisitesine maruz kalan yumurtacı bıldırcınların yumurta kalite parametreleri ve yumurta performansını iyileştirmiştir.en_US
dc.description.abstractThe objective of this study was to investigate the effects of supplementation of beta-glucan to the basal diet of laying quails exposed to lead (Pb) toxicity. Totally 112 Japanese quails (5 weeks old) were randomly divided into 4 groups of 28 chicks, with similar initial average body weight, in 4 replicates of 7 quails each. The first group was fed basal ration, which has based corn-soybean and no supplement (Control). 100 mg/kg lead (as Pb (II) acetate trihydrate) to ration of the second group was supplemented (Pb). It was supplemented to 100 mg/kg beta-glucan to the ration of third group (Beta-glucan). The last group was fed basal ration plus 100 mg/kg lead and 100 mg/kg betaglucan (Pb+Beta-glucan). At the end of the experiment, it was observed that the body weights of the groups were similar. While the effect of beta-glucan on egg weight was not significant except for 43-56. days (P<0.05), egg production (excluding 29-56. days) was found to be very significant (P<0.001). The feed intake (P<0.01) and feed conversion ratio (P<0.001) of the beta-glucan supplemented groups were similar to the control group on 1-56 days. In terms of egg quality parameters; egg yolk index (P<0.01) haugh unit and albumin index (P<0.001) were negatively affected by lead, beta-glucan addition significantly improved the yellow index. As a result, the supplementation of beta-glucan to ration improved egg quality parameters and egg performance of laying quails exposed to lead toxicity.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFırat Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeta-Glukanen_US
dc.subjectKurşun Toksisitesien_US
dc.subjectPerformansen_US
dc.subjectYumurtacı Bıldırcınen_US
dc.subjectBeta-Glucanen_US
dc.subjectLead Toxicityen_US
dc.subjectPerformanceen_US
dc.subjectLaying Quailen_US
dc.titleKurşuna maruz bırakılan yumurtacı bıldırcınlarda (coturnix coturnix japonica) diyet beta-1,3/1,6-glukanın performans ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of dietary beta-1,3 / 1,6-glucan on performance and egg quality traits in laying quails (coturnix coturnix japonica) exposed to leaden_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalFırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisien_US
dc.contributor.departmentKepsut Meslek Yüksekokuluen_US
dc.contributor.authorID0000-0001-9489-8074en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-0067-4190en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6835-2171en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7704-0591en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-3692-5510en_US
dc.identifier.volume34en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage157en_US
dc.identifier.endpage153en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster