dc.contributor.author | Seven, İsmail | |
dc.contributor.author | Seven, Pınar Tatlı | |
dc.contributor.author | Mutlu, Seda İflazoğlu | |
dc.contributor.author | Birben, Nurgül | |
dc.contributor.author | Arslan, Aslıhan Sur | |
dc.date.accessioned | 2021-12-20T07:09:54Z | |
dc.date.available | 2021-12-20T07:09:54Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.issn | 1308-9323 / 2149-1712 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/11859 | |
dc.description | Arslan, Aslıhan Sur (Balikesir Author) | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı, kurşun (Pb) toksisitesine maruz kalan yumurtacı bıldırcınların bazal diyetine
beta-glukan ilavesinin etkilerini araştırmaktı. Toplam 112 Japon bıldırcını (5 haftalık) rastgele
olarak, başlangıçta benzer ortalama vücut ağırlığına sahip, her biri 7 bıldırcından oluşan 4
tekerrürlü, her grupta toplam 28 bıldırcın bulunan 4 gruba ayrıldı. İlk gruba mısır-soya fasulyesi
temelli ve takviye içermeyen bazal rasyon verildi (Kontrol). İkinci grubun rasyonuna 100 mg/kg
kurşun (Pb (II) asetat trihidrat olarak) eklendi (Pb). Üçüncü grup (Beta-glukan) rasyonuna 100
mg/kg beta-glukan eklenmiştir. Son gruba bazal rasyon artı 100 mg/kg kurşun ve 100 mg/kg betaglukan (Pb+Beta-glukan) verildi. Deneme sonunda grupların canlı ağırlıklarının benzer olduğu
görüldü. Beta-glukanın yumurta ağırlığı üzerindeki etkisi 43-56. günler hariç önemli bulunmazken
(P<0.05), yumurta üretimi (29-56. günler hariç) çok önemli bulunmuştur (P<0.001). Beta-glukan
ilaveli grupların yem tüketimi (P<0.01) ve yemden yararlanma oranı (P<0.001) 1-56. günlerde
kontrol grubuna benzerdi. Yumurta kalite parametreleri açısından; yumurta sarısı indeksi (P<0.01)
haugh birimi ve ak indeksi (P<0.001) kurşundan olumsuz etkilenmiş, beta-glukan ilavesi sarı
indeksini önemli derecede iyileştirmiştir. Sonuç olarak, rasyona beta-glukan takviyesi, kurşun
toksisitesine maruz kalan yumurtacı bıldırcınların yumurta kalite parametreleri ve yumurta
performansını iyileştirmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | The objective of this study was to investigate the effects of supplementation of beta-glucan to the
basal diet of laying quails exposed to lead (Pb) toxicity. Totally 112 Japanese quails (5 weeks old)
were randomly divided into 4 groups of 28 chicks, with similar initial average body weight, in 4
replicates of 7 quails each. The first group was fed basal ration, which has based corn-soybean
and no supplement (Control). 100 mg/kg lead (as Pb (II) acetate trihydrate) to ration of the second
group was supplemented (Pb). It was supplemented to 100 mg/kg beta-glucan to the ration of third
group (Beta-glucan). The last group was fed basal ration plus 100 mg/kg lead and 100 mg/kg betaglucan (Pb+Beta-glucan). At the end of the experiment, it was observed that the body weights of
the groups were similar. While the effect of beta-glucan on egg weight was not significant except
for 43-56. days (P<0.05), egg production (excluding 29-56. days) was found to be very significant
(P<0.001). The feed intake (P<0.01) and feed conversion ratio (P<0.001) of the beta-glucan
supplemented groups were similar to the control group on 1-56 days. In terms of egg quality
parameters; egg yolk index (P<0.01) haugh unit and albumin index (P<0.001) were negatively
affected by lead, beta-glucan addition significantly improved the yellow index. As a result, the
supplementation of beta-glucan to ration improved egg quality parameters and egg performance of
laying quails exposed to lead toxicity. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Fırat Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Beta-Glukan | en_US |
dc.subject | Kurşun Toksisitesi | en_US |
dc.subject | Performans | en_US |
dc.subject | Yumurtacı Bıldırcın | en_US |
dc.subject | Beta-Glucan | en_US |
dc.subject | Lead Toxicity | en_US |
dc.subject | Performance | en_US |
dc.subject | Laying Quail | en_US |
dc.title | Kurşuna maruz bırakılan yumurtacı bıldırcınlarda (coturnix coturnix japonica) diyet beta-1,3/1,6-glukanın performans ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkisi | en_US |
dc.title.alternative | Effect of dietary beta-1,3 / 1,6-glucan on performance and egg quality traits in laying quails (coturnix coturnix japonica) exposed to lead | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Kepsut Meslek Yüksekokulu | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0001-9489-8074 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-0067-4190 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-6835-2171 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-7704-0591 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-3692-5510 | en_US |
dc.identifier.volume | 34 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 157 | en_US |
dc.identifier.endpage | 153 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |