Çilek zehirlenmesi: 57 çocuk hastanın değerlendirilmesi
Özet
Amaç: Gıda zehirlenmeleri toplumun genelini ilgilendiren, acil servislerde sürekli karşılaşılan bir sağlık
problemidir. Bu çalışmada çilek yedikten sonra ürtiker gelişen 57 olgu ile ilgili deneyimlerimizin
paylaşılması amaçlandı.
Materyal ve metod: Çilek yedikten sonra ürtiker gelişen 57 olgunun dosyaları retrospektif incelendi.
Dosya kayıtlarından cinsiyet (erkek, kız), yaş (ay), çilek yeme durumu, kaç adet çilek yedikleri, acil
servis başvuru şikayetleri ve laboratuvar tetkikleri incelendi. Çilek yedikleri belirlenen hastalar çalışma
grubu (Grup 1) ve rutin çocuk sağlığı izlemi için hastanemize başvuran benzer yaş grubundan olgular
kontrol grubu (Grup 2) olarak çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Grup 1’de olguların 40’ı (%70,2) kız, 17’si (%29,8) erkek ve yaş ortalamaları 130,7 ± 7,05
(117-143) ay idi. Grup 2’deki olguların 98’i (%67,1) kız, 48’i (%32,9) erkek ve yaş ortalamaları 132,1 ±
7,05 (120-144) ay idi. Acil servis başvuruları değerlendirildiğinde en sık şikayetin kaşıntı ve vücutta
kızarıklık 20 (% 35,1) olduğu belirlendi. Tam kan sayımı parametreleri karşılaştırıldığında; beyaz küre
sayısı, nötrofil, lenfosit, monosit, bazofil, eozinofil, ortalama trombosit hacmi ve trombosit sayısı
arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi.
Sonuç: Toplu yaşama alanlarında birden çok bireyde ortaya çıkan döküntülerde ayırıcı tanı açısından
tüketilen gıdanın sorgulanması önem arz etmektedir. Gıda maddesinin belirlenmesi durumunda ise
mikrobiyolojik ve toksikolojik analizin yapılması yararlı olacaktır. Background: Food poisonings are a health problem of concern to the general community and are
constantly encountered in emergency departments. This study was intended to describe our
experience of 57 cases of urticaria developing following strawberry consumption.
Materials and Methods: The records of 57 cases of urticaria developing following strawberry
consumption were examined retrospectively. Sex (male, female), age (months), strawberry
consumption status, number of strawberries eaten, emergency department presentation symptoms,
and laboratory tests were examined from file records. Patients found to have consumed strawberries
were enrolled as the study group (Group 1), and children of a similar age presenting to our hospital for
routine child health checks were recruited as the study group (Group 2).
Results: Forty (70.2) of the patients in Group 1 were girls and 17 (29.8%) were boys, with a mean age
of 130.7 ± 7.05 (117-143) months. Ninety-eight (67.1%) of the cases in Group 2 were girls and 48
(32.9%) were boys, with a mean age of 132.1 ± 7.05 (120-144) months. Analysis of emergency
department presentations revealed that the most common symptom was itching and body rash in 20
(35.1%) cases. Comparison of complete body count parameters revealed statistically significant
differences in terms of white blood cell count, neutrophil, lymphocyte, monocyte, basophil, eosinophil,
mean platelet volume, and platelet count values.
Conclusion: It is important to inquire into foods consumed at differential diagnosis of eruptions
occurring simultaneously in several individuals in communal living areas. Microbiological and
toxicological analysis will be beneficial if the foodstuff is determined.