Dişi Gürcü keçilerinde mera öncesi, merada ve mera sonrası dönemde bazı biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2020Yazar
Akyüz, EnesÖlmez, Mükremin
Kuru, Mushap
Merhan, Oğuz
Makav, Mustafa
Öğün, Metin
Bozukluhan, Kadir
Naseri, Amin
Uzlu, Erdoğan
Gökçe, Gürbüz
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalışmada dişi Gürcü keçilerinde, meraya çıkmadan önce, mera sezonunda ve mera beslemesinin bittiği dönemde bazı biyokimyasal
parametrelerdeki değişimin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 2-4 yaşlı, sağlıklı 30 dişi Gürcü keçisi kullanıldı. Keçilerin dakikadaki
solunum (R) ve nabız sayıları (P) ile rektal ısıları (T) belirlenmiştir. Dişi Gürcü keçilerin kan örnekleri mera öncesi (4 ay), mera beslemesi
(4 ay) ve mera sonrasında (4 ay) olacak şekilde her dönemin ortasında alınmıştır. Alınan serum örnekleri tam otomatik biyokimya cihazı
ile ölçülmüştür. Glukoz (GLUK, ortalama 56.88 mg/dL), laktat dehidrogenaz (LDH, ortalama 370.93 IU/L), trigliserit (TG, ortalama 21.15
mg/dL) ve total protein (TP, ortalama 9.11 g/dL) konsantrasyonunun mera öncesi dönemde diğer dönemlerden istatistiksel olarak
(p<0.05) önemli ölçüde düşük bulunduğu tespit edilmiştir. Kalsiyum (Ca, ortalama 9.41 mg/dL) ve aspartat aminotransferaz (AST,
ortalama 123.15 IU/L) seviyesinde dönemler arası istatistiksel fark belirlenemezken, magnezyum (Mg, ortalama 2.68 mEq/L) seviyesinin
mera öncesi dönemde mera sonrasına göre istatistiksel açıdan önemli yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.0001). Düşük yoğunluklu
lipoprotein (LDL-C, ortalama 30.05 mg/dL) konsantrasyonu meraya göre, mera sonrası süreçte istatistiksel önem seviyesinde yükseldiği
belirlenmiştir (p<0.001). Sonuç olarak, Gürcü keçilerinde geleneksel şekilde yapılan beslenmenin farklı dönemlerinde, bazı serum
biyokimyasal parametrelerin önemli ölçüde etkilendiği tespit edilmiştir. In this study, it was aimed to determine the changes in some biochemical parameters in the female Gurcu goats before pasture, during
pasture season and at the end of pasture feeding. In the study, 30 female Gurcu goats 2-4 years old were used. Respiratory rate (R),
pulse rate (P) and rectal temperature (T) of goats (n=30) were determined. Blood samples were taken in the middle of each period,
before pasture (4 months), pasture feeding (4 months) and after pasture (4 months). Serum samples were measured with a fully
automatic biochemistry device. It was found that glucose (GLUK, mean 56.88 mg/dL), lactate dehydrogenase (LDH, mean 370.93 IU/L),
triglyceride (TG, mean 21.15 mg/dL) and total protein (TP, mean 9.11 g/dL) concentration were found to be significantly lower in the
pre-pasture period than other periods. While there was no statistical difference between the periods in the calcium (Ca, mean 9.41
mg/dL) and aspartate aminotransferase (AST, mean 123.15 IU/L) level, it was determined that the magnesium (Mg, mean 2.68 mEq/L)
level was higher than the pasture after the pasture. Low density lipoprotein (LDL-C, mean 30.05 mg/dL) concentration was determined
to increase in pasture and post-pasture process. As a result, it was found that some serum biochemical parameters were significantly
affected in different periods of traditional feeding in Gurcu goats.