D-glikozdan D-sorbitol ve L-askorbik asit üretimi: Bu bileşiklerin özellikleri, kullanım alanları ve sağlık üzerine etkileri
Abstract
D-sorbitol birçok meyvede doğal olarak bulunan bir şeker alkolüdür. L-askorbik asit ise bitkiler ve bazı
hayvanlar tarafından sentezlenebilen ancak insanlar tarafından L-gulono-γ-lakton oksidaz enzimi eksikliği
nedeniyle sentezlenemediği için dışarıdan alınması zorunlu olan bir bileşiktir. D-sorbitol ve L-askorbik asit
gıda, kimya, ilaç ve kozmetik sektörlerinde sıklıkla kullanılan ve insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkileri
bulunan iki üründür. Bu ürünler D-glikozdan kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonlar ile ticari olarak
üretilmektedirler. Bu bileşiklerin ticari üretiminde genellikle Reichstein-Grüssner veya iki aşamalı
fermantasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada D-sorbitol ve L-askorbik asidin bazı özellikleri,
kullanım alanları, sağlık üzerine etkileri ve üretim yöntemleri derlenmiştir. D-sorbitol is a sugar alcohol naturally found in many fruits. L-ascorbic acid is a compound that can
be synthesized by plants and some animals but must be externally taken by humans because it cannot
be synthesized due to the lack of L-gulono-γ-lactone oxidase enzyme. D-sorbitol and L-ascorbic acid
are two ingredients that are frequently used in the food, chemical, pharmaceutical and cosmetic
industries and may have a number of positive effects on human health. These ingredients are generally
produced commercially from D-glucose by a series of chemical and biochemical reactions. In the
commercial production of these compounds, Reichstein-Grüssner or two-step fermentation methods
are generally used. In this study; the properties, fields of usage, effects on human health and
production methods of D-sorbitol and L-ascorbic acid are reviewed.