Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMutlu, Ceren
dc.contributor.authorErbaş, Mustafa
dc.date.accessioned2021-10-15T08:06:36Z
dc.date.available2021-10-15T08:06:36Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn1300-3070 / 1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD19117
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/11684
dc.descriptionMutlu, Ceren (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractD-sorbitol birçok meyvede doğal olarak bulunan bir şeker alkolüdür. L-askorbik asit ise bitkiler ve bazı hayvanlar tarafından sentezlenebilen ancak insanlar tarafından L-gulono-γ-lakton oksidaz enzimi eksikliği nedeniyle sentezlenemediği için dışarıdan alınması zorunlu olan bir bileşiktir. D-sorbitol ve L-askorbik asit gıda, kimya, ilaç ve kozmetik sektörlerinde sıklıkla kullanılan ve insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkileri bulunan iki üründür. Bu ürünler D-glikozdan kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonlar ile ticari olarak üretilmektedirler. Bu bileşiklerin ticari üretiminde genellikle Reichstein-Grüssner veya iki aşamalı fermantasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada D-sorbitol ve L-askorbik asidin bazı özellikleri, kullanım alanları, sağlık üzerine etkileri ve üretim yöntemleri derlenmiştir.en_US
dc.description.abstractD-sorbitol is a sugar alcohol naturally found in many fruits. L-ascorbic acid is a compound that can be synthesized by plants and some animals but must be externally taken by humans because it cannot be synthesized due to the lack of L-gulono-γ-lactone oxidase enzyme. D-sorbitol and L-ascorbic acid are two ingredients that are frequently used in the food, chemical, pharmaceutical and cosmetic industries and may have a number of positive effects on human health. These ingredients are generally produced commercially from D-glucose by a series of chemical and biochemical reactions. In the commercial production of these compounds, Reichstein-Grüssner or two-step fermentation methods are generally used. In this study; the properties, fields of usage, effects on human health and production methods of D-sorbitol and L-ascorbic acid are reviewed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGıda Teknolojisi Derneğien_US
dc.relation.isversionof10.15237/gida.GD19117en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectD-glikozen_US
dc.subjectHidrojenizasyonen_US
dc.subjectFermantasyonen_US
dc.subjectGluconobacter Oxydansen_US
dc.subjectKetogulonicigenum Vulgareen_US
dc.subjectD-glucoseen_US
dc.subjectHydrogenationen_US
dc.subjectFermentationen_US
dc.titleD-glikozdan D-sorbitol ve L-askorbik asit üretimi: Bu bileşiklerin özellikleri, kullanım alanları ve sağlık üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeProduction of D-sorbitol and L-ascorbic acid from D-glucose: Their properties, fields of usage and effects on healthen_US
dc.typeotheren_US
dc.relation.journalGıdaen_US
dc.contributor.departmentMühendislik Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4943-2798en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9485-2356en_US
dc.identifier.volume45en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage92en_US
dc.identifier.endpage102en_US
dc.relation.publicationcategoryDiğeren_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster