dc.contributor.author | Mutlu, Ceren | |
dc.contributor.author | Erbaş, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2021-10-15T08:06:36Z | |
dc.date.available | 2021-10-15T08:06:36Z | |
dc.date.issued | 2020 | en_US |
dc.identifier.issn | 1300-3070 / 1309-6273 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.15237/gida.GD19117 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/11684 | |
dc.description | Mutlu, Ceren (Balikesir Author) | en_US |
dc.description.abstract | D-sorbitol birçok meyvede doğal olarak bulunan bir şeker alkolüdür. L-askorbik asit ise bitkiler ve bazı
hayvanlar tarafından sentezlenebilen ancak insanlar tarafından L-gulono-γ-lakton oksidaz enzimi eksikliği
nedeniyle sentezlenemediği için dışarıdan alınması zorunlu olan bir bileşiktir. D-sorbitol ve L-askorbik asit
gıda, kimya, ilaç ve kozmetik sektörlerinde sıklıkla kullanılan ve insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkileri
bulunan iki üründür. Bu ürünler D-glikozdan kimyasal ve biyokimyasal reaksiyonlar ile ticari olarak
üretilmektedirler. Bu bileşiklerin ticari üretiminde genellikle Reichstein-Grüssner veya iki aşamalı
fermantasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada D-sorbitol ve L-askorbik asidin bazı özellikleri,
kullanım alanları, sağlık üzerine etkileri ve üretim yöntemleri derlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | D-sorbitol is a sugar alcohol naturally found in many fruits. L-ascorbic acid is a compound that can
be synthesized by plants and some animals but must be externally taken by humans because it cannot
be synthesized due to the lack of L-gulono-γ-lactone oxidase enzyme. D-sorbitol and L-ascorbic acid
are two ingredients that are frequently used in the food, chemical, pharmaceutical and cosmetic
industries and may have a number of positive effects on human health. These ingredients are generally
produced commercially from D-glucose by a series of chemical and biochemical reactions. In the
commercial production of these compounds, Reichstein-Grüssner or two-step fermentation methods
are generally used. In this study; the properties, fields of usage, effects on human health and
production methods of D-sorbitol and L-ascorbic acid are reviewed. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Gıda Teknolojisi Derneği | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.15237/gida.GD19117 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | D-glikoz | en_US |
dc.subject | Hidrojenizasyon | en_US |
dc.subject | Fermantasyon | en_US |
dc.subject | Gluconobacter Oxydans | en_US |
dc.subject | Ketogulonicigenum Vulgare | en_US |
dc.subject | D-glucose | en_US |
dc.subject | Hydrogenation | en_US |
dc.subject | Fermentation | en_US |
dc.title | D-glikozdan D-sorbitol ve L-askorbik asit üretimi: Bu bileşiklerin özellikleri, kullanım alanları ve sağlık üzerine etkileri | en_US |
dc.title.alternative | Production of D-sorbitol and L-ascorbic acid from D-glucose: Their properties, fields of usage and effects on health | en_US |
dc.type | other | en_US |
dc.relation.journal | Gıda | en_US |
dc.contributor.department | Mühendislik Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-4943-2798 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-9485-2356 | en_US |
dc.identifier.volume | 45 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 92 | en_US |
dc.identifier.endpage | 102 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |