Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaraman, Sait
dc.contributor.authorErdem, Semiha Bahçeci
dc.contributor.authorNacaroğlu, Hikmet Tekin
dc.contributor.authorYazıcı, Selçuk
dc.contributor.authorKarkıner, Canan Şule
dc.contributor.authorCan, Demet
dc.date.accessioned2021-02-23T11:07:12Z
dc.date.available2021-02-23T11:07:12Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.issn1306-0015
dc.identifier.issn1308-6278
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.14744/TurkPediatriArs.2020.77785
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/11085
dc.descriptionYazıcı, Selçuk (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractAim: Allergic sensitization in infancy generally develops against food allergens. We aimed to investigate the frequency of aero-allergens sensitization at older ages in infants with food allergy. Material and Methods: This retrospective cross-sectional study was conducted in Dr. Behcet Uz Children's Allergy Clinic. Infants with confirmed IgE-mediated food allergy between January 1st, 2004, and December 31st, 2016, were evaluated for aero-allergen sensitivities through skin prick tests (SPT) after at least two years after diagnosis, and the data were compared with a healthy control group. Results: A total of 187 cases, 87 of which were patients, were included in the study. The cause of food allergies was cow's milk only in 24 (27.6%) cases, egg only in 26 (29.9%) cases, both cow's milk and egg in 33 (37.9%) cases, fish only in two cases (2.3%), and both fish and egg in two (2.3%) cases. The mean age at which the aero-allergen SPT was performed was 65 (46-180) months in the patient group and 72 (48-132) months in the healthy control group. In the patient group, 39 (44.8%) had aero-allergen sensitization, whereas, in the healthy control group, five (5%) had aero-allergen sensitization. Aero-allergen sensitization was more frequent in the patient group (p<0.05). There was no statistically significant difference in the type and number of food allergies and the development of aero-allergen sensitization (p>0.05). Conclusion: In infants with food allergies, sensitization may develop with aero-allergens at an early age. Clinical follow-up of these patients may be important in terms of allergic respiratory diseases.en_US
dc.description.abstractAmaç: İnfant dönemde alerjik duyarlanma genellikle besin alerjenlerine karşı gelişir. Amacımız besin alerjisi olan infantlarda ileri yaşlarda aero-allerjenlere duyarlılık gelişimini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Geriye dönük kesitsel bu çalışmada Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk Alerji Kliniği’mizde 01.01.2004 ile 31.12.2016 tarihleri arasında başvuran IgE aracılı besin alerjisi tanısı doğrulanan infantlar en az 2 yıl sonra deri prick testi ile aero-alerjen duyarlanmaları değerlendirildi. Aero-alerjen duyarlılıkları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 87’si hasta olmak üzere toplam 187 olgu alındı. Olguların 24’ü (%27,6) sadece süt, 26’sı (%29,9) sadece yumurta, 33’ü (%37,9) süt ve yumurta, 2’si (%2,3) balık, 2’si (%2,3) balık ve yumurta alerjisi saptanmıştı. Aero-alerjen deri prick testin yapıldığı ortalama yaş hasta grubunda 65 (46–180) ay, kontrol grubunda 72 (48–132) ay saptandı. Hasta grubunda 39 (%44,8) olguda aero-alerjen duyarlılığı saptanırken kontrol grubunda 5 (%5) olguda aero-alerjen duyarlılığı saptandı. Aero-alerjen duyarlılık hasta grubunda daha sık saptandı (p<0,05). Besin alerjisinin tipi ve sayısı ile aero-alerjen duyarlılığı gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Çıkarımlar: Besin alerjisi olan infantlarda erken yaşlarda aero-alerjenlerle duyarlanma gelişebilmektedir. Gelişebilecek alerjik solunum yolu hastalıkları açısından bu hastaların klinik izlemi önemlidir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherTurkish Pediatrics Assocen_US
dc.relation.isversionof10.14744/TurkPediatriArs.2020.77785en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAero-allergenen_US
dc.subjectAllergyen_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectInfanten_US
dc.subjectSensitizationen_US
dc.subjectAero-alerjenen_US
dc.subjectAlerjien_US
dc.subjectBesinen_US
dc.subjectDuyarlanmaen_US
dc.subjectSüt Çocuğuen_US
dc.titleAre infants with food allergy candidates for respiratory allergy?en_US
dc.title.alternativeBesin alerjisi olan infantlar solunum yolu alerjilerine aday mı?en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTurk Pediatri Arsivi-Turkish Archives of Pediatricsen_US
dc.contributor.departmentTıp Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-6526-9460en_US
dc.identifier.volume55en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage354en_US
dc.identifier.endpage360en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster