Yazar "Özdemir, Sami Sonat" için listeleme
-
Chef and sommelier’s share in Michelin star success: The case of Denmark
Özdemir, Sami Sonat; Özdemir, Buğra (2023)Enjoying a meal at a Michelin restaurant is quite a satisfying experience for consumers; working at one of these prestigious restaurants is similarly satisfying for a chef and sommelier. Chefs have long been the dominant ... -
Dışarıda yeme olgusuna yeni bir yaklaşım olarak “şefi eve çağırma”
Özgüneş, Reşad Emre; Özdemir, Sami Sonat; Bozok, Düriye (İrfan Yazıcıoğlu, 2021)Bu araştırmada; şefi eve çağırma uygulamasına tüketicilerin ve şeflerin bakış açısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada öncelikle şefi eve çağırma uygulaması, dışarıda yeme olgusu kapsamında kavramsal olarak ... -
Etnik restoranların turist davranışlarına etkisi: Berlin’deki Türk restoranlarında bir araştırma
Özdemir, Sami Sonat (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)Bu çalışmanın amacı, etnik restoranlar olarak Berlin’deki Türk restoranlarını ziyaret eden Almanların, destinasyonu ziyaret ve yerel yiyecek tüketme davranışlarının değerlendirilmesi ve bu değerlendirmeler neticesinde, bu ... -
Food and beverage experience in tourism in the context of experience economy
Polat, Eray; Özdemir, Sami Sonat (Rahman Temizkan, 2021)Nowadays, new tourism activities have emerged with the demand for the single experience of the components that comprise the whole of tourism activities. Especially the attraction of food and beverage in recent years has ... -
Gastronomi ve sanatta yeni bir temsil: “Nature cuite”
Özdemir, Sami Sonat; Ateş, Selvihan Kılıç (Deniz Yengin, 2021)Bu makalede, yiyecek ve içeceklerin sanata konu olma olgusu sanat tarihi doğrultusunda ele alınarak, natürmort çerçevesinde incelenmekte ve gastronomi ve mutfak sanatları bağlamında oluşturulan çağdaş yiyecek-içecek ... -
Is the modern or classical presentation of Turkish cuisine more acceptable? A study on the visual senses of europeans
Özdemir, Sami Sonat; Uçuk, Ceyhun (İstanbul Üniversitesi Yayınevi, 2022)This study focuses on analyzing the impact of creating modernist visual presentations of national foods on international acceptability. In this context, a classical Turkish menu including an entrée, savory appetizer, ... -
Olguların ağız tadıyla ifadesi: Türk halk kültüründe acı, tatlı, ekşi ve tuzlu
Özdemir, Sami Sonat; Kahraman, Ayşe Gülnihal (Geleneksel Yayıncılık Ltd Stl, 2022)Acı, tatlı, ekşi ve tuzlu kavramları 4 temel tat ögesi olarak yiyeceklerin lezzetlerinin ifade edilmesinde önemli bir yere sahiptir. Söz konusu kavramlara, tat öğeleri olarak sahip oldukları anlamların ötesinde, Türk halk ... -
Organik gıda tüketiminin iki güdüleyicisi olarak korku ve haz: Türk tüketiciler üzerine bir araştırma
Özdemir, Sami Sonat (ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi, 2021)Organik gıda tüketimi bir ideoloji olarak, bir değerler bütününe bağlı kişisel ölçüler, tutumlar ve tüketim davranışlarını etkileyen bir olgudur. İnsanlar, tarih boyunca güvenli ve lezzetli gıdayı seçmek için çeşitli ... -
Restoran deneyiminden memnuniyet potansiyelinin belirlenmesinde “Gülez Yöntemi” nin kullanılmasına yönelik bir model önerisi
Özdemir, Sami Sonat (Prof. Dr. Yüksel Öztürk, 2021)Bu çalışma, restoranların tüketiciyi memnun etme potansiyelini somut olarak ortaya koyacak bir yöntem geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda öncelikle restoran deneyiminden memnuniyeti etkileyen faktörler, ilgili ... -
Şalgam ve Kanji: Kültürlerarası bir ürün olarak fermente siyah havuç içecekleri
Özdemir, Sami Sonat; Güldemir, Osman (Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı, 2021)Fermente ürünler mutfak kültürleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Türk mutfak kültürü de fermente ürünler açısından oldukça zengindir. Bu ürünler içerisinde içecekler, süt temelli kımız, ayran, kefir, tahıl temelli ... -
Tabak prezantasyonunun kötü görünümlü yiyeceklerin kabulüne etkisi: Şırdan örneği
Uçuk, Ceyhun; Kahraman, Ayşe Gülnihal; Özdemir, Sami Sonat (İrfan Yazıcıoğlu, 2022)Bu çalışma, görünümü sebebiyle tüketimi tercih edilmeyen yemeklerin estetik değeri bulunan sunumlar yoluyla kabulünün artırılmasını ele almaktadır. Bu kapsamda kötü görünümlü yemekleri temsilen şırdan dolması, yenilikçi ... -
Turizm yazınında "deniz turizmi"nin olgusal gelişimi
Turizm disiplini birçok disiplin ile ilişkili olduğundan multidisipliner bir alan olarak kabul görmektedir. Bu bağlamda özellikle denizcilik konusunda meydana gelen gelişmeler ile birlikte son dönemde popülerliği artan ... -
Turkish terms and techniques in today's culinary culture
Güldemir, Osman; Özdemir, Sami Sonat (Rector cıu cyprus int univ, 2022)Türk mutfağı geniş bir coğrafyadan ve köklü tarihsel birikimden beslenen, kadim mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfak kültürünün anlaşılması, muhafazası ve sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Türk mutfağının ... -
The use of artificial intelligence in recipe development: How technology is changing the way we create and innovate in the kitchen
Uçuk, Ceyhun; Doğdubay, Murat; Özdemir, Sami Sonat (IGI Global, 2023)Artificial intelligence (AI) is rapidly reshaping recipe development by creating new recipes, enhancing existing ones, and providing personalized recommendations based on individual tastes. The key advantage of AI is its ...