Browsing Turizm İşletmeciliği-Makale Koleksiyonu by Issue Date
Now showing items 1-20 of 32
-
Residents' attitudes towards tourism in Ayvalık, Turkey
(Cognizant Communication Corporation, 2001)This article investigates resident attitudes and perceptions of tourism. A literature review revealed a range of impacts that resulted from tourism development and the tourist-host interaction. The survey research was ... -
Turizm işletmelerinde oryantasyon eğitiminin insan kaynakları yönetimi açısından önemi ve buna yönelik program modelinin oluşturulması
(Nazmi Kozak, 2002)Bu çalışmanın amacı, turizm işletmelerinde insan kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılabilmesi ve daha uyumlu bir ça-lışma ortamının sağlanmasına yardımçı olacak şekilde bir "Oryantasyon Egitimi Programının genel ... -
2000'li Yıllarda Yöneticiler Açısından "Küresel Kariyer" Olgusu ve Koşulları Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme
(2003)Bu çalışmanın amacı, 2000’li yıllarda, işletmecilik, yönetim ve örgüt yazınında ve uygulamalarında ağırlıklı bir yer kazanacağı düşünülen “küresel kariyer” kavramının incelenmesidir. Bu incelemede, 1990’lı yıllarla birlikte ... -
Örgütlerde iş etiğinin yerleştirilmesinde "Dönüşümcü Liderlik tarzı"nın etkileri üzerine bir değerlendirme
(Balıkesir Üniversitesi, 2003)Bir liderlik tarzı olarak dönüşümcü liderlik, yönetim ve örgüt yazınında giderek daha fazla yer almaya başlamıştır. Öte yandan iş etiği de, örgütsel uygulamalarda her geçen gün kendisine daha fazla gereksinim duyulan ... -
Geleneksel kariyerden, sınırsız ve dinamik/değişken kariyere geçiş: nedenleri ve sonuçları üzerine yazınsal bir inceleme
(2004)1990’ların ikinci yarısında, küresel ekonomiye paralel hızlı teknolojik gelişmelere ve çalışma yaşamını etkileyen çok yönlü sosyo-ekonomik değişmelere bağlı olarak, kariyer yazınında yeni paradigmalar tartışılmaya başlanmıştır. ... -
Turizm işletmelerinde krizler etkileri ve krizden çıkış kriz yönetimi
(Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2004)Günümüzde turizm işletmeleri, iç ve dış çevrelerinden kaynaklanan kriz yaratıcı pek çok faktörün etkisi altındadırlar. Bunlar, ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel, teknolojik ve rekabet boyutundaki dış çevre faktörleri, ... -
Örgütlerde kültürel çeşitlilik olgusu, boyutları ve etkin yönetimi konusunda farklı yaklaşımlar: yazınsal bir derleme
(2005)Küreselleşme eğilimine paralel olarak, dünyada işgücünün kültürel çeşitliliğinin giderek daha çok arttığı görülmektedir. Bunun sonucunda, günümüzün örgütleri açısından söz konusu çeşitliliğin anlamı, boyutları ve etkin ... -
Leisure during war: The case of gallipoli (The Dardanelles War of 1915 in WWI)
(2005)Leisure has been a phenomenon throughout history. However, there are some constraints that keep people from engaging in meaningful and beneficial leisure pursuits. One needs to be free of personal, physical and social ... -
Türk hamamı ve geleneklerinin turizmde uygulanışı (Bursa merkez ilçede bir araştırma )
(Balıkesir Üniversitesi, 2005)Türk milli kültürünün oldukça renkli bir parçası olan hamamlar, kısmen değişikliğe uğramış olsalar da halen varlıklarını devam ettirmektedirler. Bugün az sayıdaki orijinal Türk Hamamlarının yanı sıra termal tesisler, ... -
Örgütlerde insan kaynakları yönetiminde etiksel ilkelerin uygulanması üzerine görgül bir çalışma
(Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2006)Bu çalıĢmanın amacı, örgütlerin insan kaynakları yönetimi sürecinde etiksel ilkelere uygun davranıĢ sergileyip sergilemediklerini ortaya koymaktır. Bu çerçevede, Bursa ilinde faaliyet gösteren 81 sanayi iĢletmesinde ... -
Otel işletmelerinde faaliyet analizi ve denetimi
(2008)Özet; Otelcilik sektöründe faaliyet gösteren bireysel işletmelerde karlılığın ve rekabet gücünün arttırılmasında yöneticilerin kontrolünde olan en önemli araç, faaliyet analizi ve denetimidir. Bir otel kurulmadan önce ... -
An investigation to evaluate the websites of tourism departments of universities in Turkey
(Hospitality Leisure Sport & Tourism Network, 2008)The purpose of this investigation was to conduct a content analysis of the websites of schools of higher education that play a role in supplying tourism enterprises with staff. With this aim, the websites of 102 advanced ... -
The effects of body language in personal selling in tourism industry
(University Prof. Dr Assen Zlatarov, 2008)Personal selling is typically the dominant element ofthe marketing communications mix. And it is also one of the most expensive techniques of marketing. By this way it has a critical importance for business marketing and ... -
ANALİTİK YAKLAŞIMIN TEORİ ÜRETME KAPASİTESİ: GİRİŞİMCİLİK VE REFAH TEORİSİ ÖRNEĞİ
(2009)Bu çalışmanın amacı genel olarak refah teorisi ile girişimcilik arasındaki ilişkileri, ilave olarak ise Pareto refah yaklaşımı ile girişimcilik kavramı arasındaki ilişkileri analitik yöntemle ele almaktır. Esas olarak şu ... -
Gıda hijyeni ve iyi tarım uygulamaları
(Türk Standartları Enstitüsü, 2009)Sanayileşme ile birlikte yaşam standardının yükselmesi karşısında, gıda üretiminde ve kullanımında yeni eğilimler oluşmuştur. Tüketiciler daha çok hazır gıda maddelerine yönelmiş ve bunun sonucu olarak çok çeşitli gıda ... -
Örgütsel gelişmenin sağlanmasında dönüşümcü liderlerin rolü
(Dokuz Eylül Üniversitesi, 2009)Yönetim ve örgüt yazınına 1980’li yıllardan sonra girmiş olan dönüşümcü liderlik, bir liderlik tarzı olarak son yıllarda yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Diğer taraftan, örgütsel performansın bir bütün halinde ... -
Türkiye nin tanıtımında posta pulları
(Ankara : Türk Standartlar Enstitüsü, 2009)T urizm olgusunun uluslararası alanda hareketliliğe neden olmasıyla birlikte, ülkeler turizmden elde ettikleri ekonomik ve sosyo-kültürel etkilerden en üst düzeyde faydalanma yollarını aramışlardır. Günümüzde turizm ise ... -
Türkiye’de yayımlanan sosyal bilimler enstitüsü dergilerinin profili: Marmara ve Ege Bölgesi örneği
(Balıkesir Üniversitesi, 2009)Problem Durumu: Türkiye’de sosyal bilimler enstitüleri tarafından yayımlanan dergilerin nicel yönden artışının nitelik açısından da gelişmeye karşılık bulup bulmadığının araştırılmasında yarar vardır. Bunu ortaya koyabilmek ... -
Kat hizmetleri yöneticilerinin hizmet kalitesi algıları: Konaklama işletmelerinde görgül bir araştırma
(2010)Bu araştırmada, konaklama işletmelerinde kat hizmetleri yöneticilerinin hizmet kalitesine yönelik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, yazın incelemesi sunulmaktadır. Araştırma bulgularının ... -
Production of traditional Turkish mesir paste
(WFL Publ, 2010)Known today for its healing and nutritive characteristics, mesir paste was produced for the first time in Manisa in the 16(th) century during the Ottoman era. Water, sugar, citric acid and a variety of spices are used for ...