Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİrkin, Reyhan
dc.contributor.authorKorukoğlu, Mihriban
dc.contributor.authorTavşanlı, Hakan
dc.date.accessioned2019-05-16T19:38:38Z
dc.date.available2019-05-16T19:38:38Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0377-9777
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/5019
dc.description.abstractAmaç:Günümüzde kum midyesi, deniz salyangozu, et karides, dondurulmuş sardalye türü deniz ürünleri İtalya, İspanya, Japonya ve Çin gibi ülkelere ihracatlarına bağlı olarak ekonomik yönden büyük önem kazanmışlardır. Yöntem: Bu çalışmada Bandırma ve Balıkesir'de ihracata yönelik deniz ürünleri işleyen bir firmaya ait kum midyesi, deniz salyangozu, et karides, taze dondurulmuş "kafa-kuyruk kısımları ayrılmış sardalye" ve iç organları çıkarılmış "sardalye fileto" ürünlerine ait patojen mikroorganizma (Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Vibrio chlorea, Escherichia coli ve toplam koliform) sayısı araştırılmıştır. Bulgular: Deniz salyangozu, kum midyesi ile kafa ve kuyruk kısımları ayrılmış sardalye gibi ürünlerin mikrobiyal kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Deniz ürünlerinin sağlıklı olarak işlenmesi için hijyen koşullarının yanı sıra ürünlerin yetiştiği denizin kirliliği de önemli bir rol oynamaktadır. Gerekli önlemlerin alınması halinde deniz ürünlerinde dış ticaretimiz olumlu yönde gelişecektir.en_US
dc.description.abstractObjective:Nowadays, sea products, especially, mussel (Rapana thomasiana crosse), shrimps and frozen sardine products exported to Italy, Spain, Japan and China have an important economical value. Method: In this study, microbial quality of some sea products (intended for export) were investigated to determine if they carry health risks regarding to the pathogen microorganism loads (total coliforms, Escherichia coli, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, Vibrio chlorea) of mussel (Rapana thomasiana crosse), shrimps and frozen sardine (head and tail parts were separated in process), sardine fillets (internal-organs were separated in process) at a locally exporting firm in Bandırma, Balıkesir region. Results: It was determined that mussel (Rapana thomasiana crosse) and tail-head separated frozen sardine have very low microbial quality. Conclusion: Microbial condition of sea is also very important beside of hygienic properties of the firms. Prevention of sea pollution and improvement of conditions will end up with healthy sea products and improve the trade to abroad.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKum Midyesien_US
dc.subjectDeniz Salyangozuen_US
dc.subjectEt Karidesen_US
dc.subjectSardalyeen_US
dc.subjectMikrobiyal Kaliteen_US
dc.subjectMussel (Rapana Thomasiana Crosse)en_US
dc.subjectShrimpen_US
dc.subjectSardineen_US
dc.subjectMicrobial Qualityen_US
dc.titleİhracata yönelik hazırlanan bazı deniz ürünlerinin mikrobiyal özelliklerien_US
dc.title.alternativeMicrobial properties of some sea products intended for exporten_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTürk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisien_US
dc.contributor.departmentSusurluk Meslek Yüksekokuluen_US
dc.identifier.volume64en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage26en_US
dc.identifier.endpage30en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster