Ardahan'da yetişen bazı erik (prunus domestica L) genotiplerinde toplam fenolik içerik, toplam antosiyanin ve askorbik asit içeriğinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışmada Ardahan ilinde yetişen Prunus (Erik) genotipinde toplam fenol içeriği, toplam antosiyanin içeriği, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik ve toplam askorbik asit içeriği belirlenerek eriklerin besleyici değeri ortaya çıkarılmıştır. SÇKM içeriği en yüksek ve asitliği en düşük (%0.98) olan genotipin "Cancur" (%13.9), SÇKM içeriği en az (%11) ve asitliği en yüksek (%2.06) olan genotipin ise "Yabani Erik" oldugu, toplam antosiyanin, toplam fenolik madde ve askorbik asit içeriği en fazla olan genotipin "Yabani Erik", en az olan genotipin "Su Eriği" olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda erik meyvesinin yüksek fenolik madde, antosiyanin ile askorbik asit içeriğine ve dolayısıyla da yüksek besleyici değere sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. In this study, total phenol content, total anthocyanin content, brix, pH, titrable acidity and total ascorbic acid content in the five Prunus (Plum) genotypes cultivated in Ardahan City are determined and sustenance of the plums are revealed. It is detected that the genotype with the highest brix content and lowest acidity (0.98%) is "Cancur" (13.9%), the genotype with the lowest brix content (11%) and highest acidity (2.06%) is wild plum, the genotype with the highest content of total anthocyanin, total phenolic substance and ascorbic acid is the "Wild Plum" and the genotype with the least content of these is the "Water Plum". As a result of the study, it is revealed that the lum fruit has high levels of phenolic substance, anthocyanin and ascorbic acid content, so it has a high sustenance.