Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGül, Kudret
dc.contributor.authorGül, Melike
dc.date.accessioned2019-05-16T19:32:10Z
dc.date.available2019-05-16T19:32:10Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1302-3284
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/3633
dc.descriptionGül, Kudret (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractEndüstriyel yiyecek işletmeciliğinde rekabet avantajı elde edebilmek için maliyetleri bir birim dahi azaltmak oldukça önemlidir. Çalışma, endüstriyel yiyecek işletmeleri arasında geriye doğru büyümenin maliyet kazanımlarına odaklanmaktadır. Bu doğrultuda tedarik zincirinde geleneksel olarak çalışan 20 firma ile geriye doğru büyüyen 7 firmaya yönelik bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma bulguları firmaların geriye doğru büyüme kararının tedarikte istikrarı, rekabeti, pazar payını, finansal riski, firma karını ve yenilikçiliği olumlu yönde, koordinasyon sorunlarını ise olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. Araştırma bulguları geriye doğru büyümenin dikey olarak büyüyen firmalar arasında tedarik ve stok maliyetlerinde de azalma ile sonuçlandığını göstermektedir. Ayrıca çalışmada sektördeki rekabet, tedarikçi ve alıcı ilişkileri, kapasite kullanımı, geriye doğru büyümenin üstünlükleri ve sakıncaları da araştırılmıştır.en_US
dc.description.abstractIn order to get competition advantage, reducing cost even a point is more essential in the industrial catering. The study focused on cost benefits of the backward growth among industrial catering firms in the supply chain. Thus, a survey was conducted on 7 backwards growth firms and 20 traditional working firms in the supply chain. Research results indicate that backwards growth decision of firms resulted positively with increase in stability of supply, competitiveness, firm's market share, financial risk, firm's profit and innovation, and negatively in coordination problems. In addition, backwards growth resulted with decrease in supply and inventory cost among vertical mergered firms in the supply chain. Competition in the industry, caterer and supplier relations, capacity utilization, advantages and disadvantages of backgrowth has been also investigated.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSosyal Bilimleren_US
dc.subjectDisiplinler Arasıen_US
dc.subjectCost Reductionen_US
dc.subjectSupply Chainen_US
dc.subjectBackward Growthen_US
dc.subjectCatering Firmen_US
dc.subjectMaliyet Düşürmeen_US
dc.subjectTedarik Zincirien_US
dc.subjectGeriye Doğru Büyümeen_US
dc.subjectEndüstriyel Yiyecek İşletmesien_US
dc.titleEndüstriyel yiyecek endüstrisinde tedarik zincirinde geriye doğru büyümenin maliyet etkisien_US
dc.title.alternativeCost effect of backward growth on supply chain in the industrial cateringen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalDokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisien_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume19en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage231en_US
dc.identifier.endpage248en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster