Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇetinkaya, Tolga
dc.contributor.authorGül, Kudret
dc.contributor.authorCan, Cansen
dc.date.accessioned2024-11-28T13:08:27Z
dc.date.available2024-11-28T13:08:27Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn2619-9548
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33083/joghat.2024.417
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/15339
dc.descriptionÇetinkaya, Tolga (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractKüreselleşme sürecinin hızlanması, dünya genelinde kültürler arası etkileşimi de arttırmaktadır. Bu gelişmeler, küreselleşme sürecinde kültürler arası uyum ve yerel kültürlerin korunması kavramlarını da ortaya çıkmıştır. Bu noktadan hareketle çalışmada, turistlerin kültürel uyum yeteneklerinin Türk mutfak kültürünün küreselleşmesi üzerindeki etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, beş farklı ülkeden İstanbul’u ziyaret eden yabancı turistler oluşturmaktadır. Araştırma nicel desenli olup, veriler anket tekniği ile elde edilmiştir. Çalışmada, normal dağılım gösteren veriler dikkate alınarak faktörler arası doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada başvurulan açıklayıcı faktör analizi sonucunda, Türk mutfağının küreselleşme algısının; bilinirlik, toplumsal yapı, siyasal gelişmeler, göç ve tanıtım olmak üzere dört faktör altında toplandığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçları, Türk mutfağının küreselleşme algısı faktörleri ile turistlerin kültürel uyum yeteneği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğunu ve turistlerin küreselleşmeye ilişkin bireysel kültürel uyum yetenekleri ile Türk mutfağının küreselleşme algısı faktörlerinin birlikte Türk mutfağının küreselleşme algısını pozitif yönde etkilediğini göstermektedir.en_US
dc.description.abstractThe acceleration of the globalization process is also increasing intercultural interaction worldwide. These developments have led to the emergence of concepts such as intercultural adaptation and the preservation of local cultures in the process of globalization. Based on this point, this study attempts to determine the impact of tourists' cultural adaptation abilities on the globalization of Turkish cuisine. The population of the research consists of foreign tourists visiting Istanbul from five different countries. The research follows a quantitative design, and data were obtained through a survey technique. In the study, linear regression analysis among factors was conducted, considering the data showing normal distribution. As a result of the exploratory factor analysis employed in the research, it was revealed that the perception of globalization of Turkish cuisine is grouped under four factors: awareness, social structure, political developments/migration, and promotion. The research findings indicate that there is a statistically significant relationship between the factors of perception of globalization of Turkish cuisine and tourists' cultural adaptation abilities, and the individual cultural adaptation abilities of tourists regarding globalization, along with the factors of perception of globalization of Turkish cuisine, positively affect the perception of globalization of Turkish cuisine.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRahman Temizkanen_US
dc.relation.isversionof10.33083/joghat.2024.417en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİşletme Finansen_US
dc.subjectTarihen_US
dc.subjectİşletmeen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectİşen_US
dc.subjectİktisaten_US
dc.subjectOtelcilik, Konaklama, Spor ve Turizmen_US
dc.subjectCultural Adaptation Abilityen_US
dc.subjectTurkish Cuisineen_US
dc.subjectPerception of Globalizationen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.titleKültürel uyum yeteneğinin Türk mutfağının küreselleşme algısına etkisien_US
dc.title.alternativeThe impact of cultural adaptability on the perception of Turkish cuisine globalizationen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalJournal of Gastronomy, Hospitality and Travel (Online)en_US
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9039-153Xen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage516en_US
dc.identifier.endpage526en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster