Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTanaydın, Gökhan
dc.contributor.authorSatıl, Fatih
dc.contributor.authorÇakılcıoğlu, Uğur
dc.date.accessioned2024-02-21T11:18:41Z
dc.date.available2024-02-21T11:18:41Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.issn2149-6366
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.46810/tdfd.1172635
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/14569
dc.descriptionTanaydın, Gökhan (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractIn this study, the ethnobotanical properties of the plants used by the local people for food in Bigadiç province were investigated. The study was carried out in fifteen rural neighborhoods and two district markets. A total of 104 resource persons, 76 male and 28 female, were interviewed. These plants, which are used among the people, were also identified and collected in their natural environments and their herbariums were made. As a result of the research, it was determined that a total of 51 taxa belonging to 26 families in the region were used for food purposes. The first five families of plants used as food are as follows: Rosaceae (18%), Lamiaceae (12%), Cucurbitaceae (7%), Fabaceae (7%), Moraceae (7%) and others (%41). The first five genera, which are most commonly used by the public, are listed as follows: Triticum (21), Sesamum (19), Origanum (17), Portulaca (14) and Vitis (14). Mostly fruit/seed (32), leaf (17) and root/stem (3) parts of these plants are used by the public. In the study, the plants that people use as food mostly; eating in the kitchen (22), fruit and fruit juice (21), spice (7), medicinal tea (5), oil (4) and molasses/jam (3). As a result of the study, more diversity was observed in the use of wild plants as food, especially in rural.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Balıkesir ili Bigadiç ilçesinde yerel halkın gıda amaçlı kullandığı bitkilerin etnobotanik özellikleri araştırılmıştır. Çalışma, Bigadiç ilçesindeki on beş kırsalda bulunan mahalle ve merkezde iki semt pazarında gerçekleştirilmiştir. 76’sı erkek ve 28’i kadın toplam 104 kaynak kişi ile görüşülmüştür. Halk arasındaki kullanımı belirlenen bitkiler doğal ortamlarında tespit edilerek toplanmış ve herbaryum materyali haline getirilmiştir. Araştırma sonucunda bölgede 26 familyaya ait toplam 51 taksonun gıda amaçlı kullanıldığı tespit edilmiştir. Gıda olarak kullanılan bitkilerin familyalara göre dağılımında ilk 5 familya şu şekildedir: Rosaceae (%18), Lamiaceae (%12), Cucurbitaceae (%7), Fabaceae (%7), Moraceae (%7). Halk arasında en çok kullanımı belirlenen ilk beş cins ise Triticum (21), Sesamum (19), Origanum (17), Portulaca (14) ve Vitis (14)’tir. Bu bitkilerin daha çok meyve/tohum (32), yaprak (17) ve kök/gövde (3) bölümleri kullanılmaktadır. Çalışmada halkın gıda olarak yararlandığı bitkileri daha çok; yemek (22), meyve ve meyve suyu (21), baharat (7), tıbbi çay (5), yağ (4) ve pekmez/reçel (3) olarak değerlendirdikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, yabani bitkilerin gıda olarak kullanımında özellikle kırsalda daha fazla çeşitlilik görülmüştür.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherBingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.isversionof10.46810/tdfd.1172635en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalıkesiren_US
dc.subjectBigadiçen_US
dc.subjectEthnobotanyen_US
dc.subjectFood Plantsen_US
dc.subjectTraditional Useen_US
dc.subjectEtnobotaniken_US
dc.subjectGeleneksel Kullanımen_US
dc.subjectGıda Bitkilerien_US
dc.titleAn ethnobotanical research on plants used for food purposes in Bigadiç (Balikesir-Turkey)en_US
dc.title.alternativeBigadiç (Balıkesir-Türkiye)’te gıda amaçlı yararlanılan bitkiler üzerine etnobotanik bir araştırmaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTürk Doğa ve Fen Dergisien_US
dc.contributor.departmentAltınoluk Meslek Yüksekokuluen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7222-1270en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-4938-1161en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-3627-3604en_US
dc.identifier.volume11en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage142en_US
dc.identifier.endpage147en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster