dc.contributor.author | Tanaydın, Gökhan | |
dc.contributor.author | Satıl, Fatih | |
dc.contributor.author | Çakılcıoğlu, Uğur | |
dc.date.accessioned | 2024-02-21T11:18:41Z | |
dc.date.available | 2024-02-21T11:18:41Z | |
dc.date.issued | 2022 | en_US |
dc.identifier.issn | 2149-6366 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.46810/tdfd.1172635 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/14569 | |
dc.description | Tanaydın, Gökhan (Balikesir Author) | en_US |
dc.description.abstract | In this study, the ethnobotanical properties of the plants used by the local people for food
in Bigadiç province were investigated. The study was carried out in fifteen rural neighborhoods and
two district markets. A total of 104 resource persons, 76 male and 28 female, were interviewed.
These plants, which are used among the people, were also identified and collected in their natural
environments and their herbariums were made. As a result of the research, it was determined that a
total of 51 taxa belonging to 26 families in the region were used for food purposes. The first five
families of plants used as food are as follows: Rosaceae (18%), Lamiaceae (12%), Cucurbitaceae
(7%), Fabaceae (7%), Moraceae (7%) and others (%41). The first five genera, which are most
commonly used by the public, are listed as follows: Triticum (21), Sesamum (19), Origanum (17),
Portulaca (14) and Vitis (14). Mostly fruit/seed (32), leaf (17) and root/stem (3) parts of these
plants are used by the public. In the study, the plants that people use as food mostly; eating in the
kitchen (22), fruit and fruit juice (21), spice (7), medicinal tea (5), oil (4) and molasses/jam (3). As
a result of the study, more diversity was observed in the use of wild plants as food, especially in
rural. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Balıkesir ili Bigadiç ilçesinde yerel halkın gıda amaçlı kullandığı bitkilerin
etnobotanik özellikleri araştırılmıştır. Çalışma, Bigadiç ilçesindeki on beş kırsalda bulunan mahalle
ve merkezde iki semt pazarında gerçekleştirilmiştir. 76’sı erkek ve 28’i kadın toplam 104 kaynak
kişi ile görüşülmüştür. Halk arasındaki kullanımı belirlenen bitkiler doğal ortamlarında tespit
edilerek toplanmış ve herbaryum materyali haline getirilmiştir. Araştırma sonucunda bölgede 26
familyaya ait toplam 51 taksonun gıda amaçlı kullanıldığı tespit edilmiştir. Gıda olarak kullanılan
bitkilerin familyalara göre dağılımında ilk 5 familya şu şekildedir: Rosaceae (%18), Lamiaceae
(%12), Cucurbitaceae (%7), Fabaceae (%7), Moraceae (%7). Halk arasında en çok kullanımı
belirlenen ilk beş cins ise Triticum (21), Sesamum (19), Origanum (17), Portulaca (14) ve Vitis
(14)’tir. Bu bitkilerin daha çok meyve/tohum (32), yaprak (17) ve kök/gövde (3) bölümleri
kullanılmaktadır. Çalışmada halkın gıda olarak yararlandığı bitkileri daha çok; yemek (22), meyve
ve meyve suyu (21), baharat (7), tıbbi çay (5), yağ (4) ve pekmez/reçel (3) olarak değerlendirdikleri
belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, yabani bitkilerin gıda olarak kullanımında özellikle kırsalda
daha fazla çeşitlilik görülmüştür. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.46810/tdfd.1172635 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Balıkesir | en_US |
dc.subject | Bigadiç | en_US |
dc.subject | Ethnobotany | en_US |
dc.subject | Food Plants | en_US |
dc.subject | Traditional Use | en_US |
dc.subject | Etnobotanik | en_US |
dc.subject | Geleneksel Kullanım | en_US |
dc.subject | Gıda Bitkileri | en_US |
dc.title | An ethnobotanical research on plants used for food purposes in Bigadiç (Balikesir-Turkey) | en_US |
dc.title.alternative | Bigadiç (Balıkesir-Türkiye)’te gıda amaçlı yararlanılan bitkiler üzerine etnobotanik bir araştırma | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Türk Doğa ve Fen Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Altınoluk Meslek Yüksekokulu | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-7222-1270 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-4938-1161 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-3627-3604 | en_US |
dc.identifier.volume | 11 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 142 | en_US |
dc.identifier.endpage | 147 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |