Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEktik, Nisanur
dc.contributor.authorGüner, Tevhide
dc.contributor.authorAltundal, Berfin
dc.contributor.authorTavşanlı, Hakan
dc.contributor.authorÖzkan, Nisa
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:37Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:37Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn1301-7985
dc.identifier.issn2536-5142
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.25092/baunfbed.915890
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/523047
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/14166
dc.description.abstractKaliteli süt ürünleri üretiminin en önemli hedefi tat ve aroma gibi duyusal kalite kriterlerini koruyarak, gıda güvenliği ve gıda güvencesi kapsamında ürünün muhafaza süresini uzatmaktır.Süt ve süt ürünlerinin raf ömürleri ile tat ve aromalarının gelişimini belirleyen birçok faktör bulunmaktadır.Bu faktörlerden süt ile ilişkili olanlar; süt kompozisyonu, toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısı gibi çiğ süt kalite parametreleridir.Bu kapsamda, bu çalışmada farklı ahır zeminleri ve gübre tahliye sistemlerinin çiğ süt kalite parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır.Beton zemin/ ızgaralı sistem, kauçuk yataklı zemin/ sıyırıcılı sistem ve beton zemin/ sıyırıcılı sistemlerin ortalama somatik hücre sayıları sırasıyla 720.103 hücre/ml; 397.103 hücre/ml; 376.103 hücre/ml, toplam canlı bakteri sayıları ise 135.103 kob/ml; 80.103 kob/ml; 88.103 kob/ ml olarak tespit edilmiştir.Beton zemin/ ızgaralı sistem, kauçuk yataklı zemin/ sıyırıcılı sistem ve beton zemin/ sıyırıcılı sistemlerin ortalama kuru madde değerleri sırasıyla % 12,96; 12,72; 12,82 yağ değerleri sırasıyla % 3,41; 3,42; 3,46 protein değeri % 3,23; 3,55; 3,35 ve laktoz değerleri ise sırasıyla % 4,92; 4,91; 4,86 olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak hayvanların barındırıldığı ortamların ve özellikle gübre tahliye sistemlerinin çiğ süt toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısı üzerine etkili olduğu görülmüştür.Ayrıca çalışma, ahır zeminlerinin ve gübre tahliye sistemlerinin süt kalite parametreleri üzerine etkilerine yönelik daha detaylı çalışmaların yapılmasını işaret etmektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleFarklı zemin ve gübre tahliye sitemlerinin bazı süt kalite parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume24en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage9en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-temp2Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Veteriner Halk sağlığı Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid523047en_US
dc.identifier.doi10.25092/baunfbed.915890


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster