dc.contributor.author | Ektik, Nisanur | |
dc.contributor.author | Güner, Tevhide | |
dc.contributor.author | Altundal, Berfin | |
dc.contributor.author | Tavşanlı, Hakan | |
dc.contributor.author | Özkan, Nisa | |
dc.date.accessioned | 2024-02-05T15:58:37Z | |
dc.date.available | 2024-02-05T15:58:37Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.issn | 1301-7985 | |
dc.identifier.issn | 2536-5142 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.25092/baunfbed.915890 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/523047 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/14166 | |
dc.description.abstract | Kaliteli süt ürünleri üretiminin en önemli hedefi tat ve aroma gibi duyusal kalite kriterlerini koruyarak, gıda güvenliği ve gıda güvencesi kapsamında ürünün muhafaza süresini uzatmaktır.Süt ve süt ürünlerinin raf ömürleri ile tat ve aromalarının gelişimini belirleyen birçok faktör bulunmaktadır.Bu faktörlerden süt ile ilişkili olanlar; süt kompozisyonu, toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısı gibi çiğ süt kalite parametreleridir.Bu kapsamda, bu çalışmada farklı ahır zeminleri ve gübre tahliye sistemlerinin çiğ süt kalite parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır.Beton zemin/ ızgaralı sistem, kauçuk yataklı zemin/ sıyırıcılı sistem ve beton zemin/ sıyırıcılı sistemlerin ortalama somatik hücre sayıları sırasıyla 720.103 hücre/ml; 397.103 hücre/ml; 376.103 hücre/ml, toplam canlı bakteri sayıları ise 135.103 kob/ml; 80.103 kob/ml; 88.103 kob/ ml olarak tespit edilmiştir.Beton zemin/ ızgaralı sistem, kauçuk yataklı zemin/ sıyırıcılı sistem ve beton zemin/ sıyırıcılı sistemlerin ortalama kuru madde değerleri sırasıyla % 12,96; 12,72; 12,82 yağ değerleri sırasıyla % 3,41; 3,42; 3,46 protein değeri % 3,23; 3,55; 3,35 ve laktoz değerleri ise sırasıyla % 4,92; 4,91; 4,86 olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak hayvanların barındırıldığı ortamların ve özellikle gübre tahliye sistemlerinin çiğ süt toplam canlı bakteri ve somatik hücre sayısı üzerine etkili olduğu görülmüştür.Ayrıca çalışma, ahır zeminlerinin ve gübre tahliye sistemlerinin süt kalite parametreleri üzerine etkilerine yönelik daha detaylı çalışmaların yapılmasını işaret etmektedir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.title | Farklı zemin ve gübre tahliye sitemlerinin bazı süt kalite parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | Balıkesir Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 24 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1 | en_US |
dc.identifier.endpage | 9 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.buozel | trdizinideal | en_US] |
dc.department-temp | 2Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Veteriner Halk sağlığı Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Balıkesir, Türkiye | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 523047 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.25092/baunfbed.915890 | |