Pandemi sürecinde gastronomi turistlerinin yöresel yemek tüketim alışkanlıkları, tutumları ve tatil tercihlerindeki değişimlerinin belirlenmesi
Özet
Bu çalışmanın temel amacı gastronomi turistlerinin pandemi döneminde değişiklik gösteren tatil tercihlerinin, gastronomi turizminin pandemi sürecinde hissedeceği etkilerin ve gastronomi turistlerinin yöresel yemek tüketim alışkanlıkları ile tutumlarının belirlenmesidir. Edremit Körfezi' nde ikamet eden gastronomi turistlerinin evreni oluşturduğu bu çalışmada; 316 anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Veriler SPSS programında incelenmiştir. Verilerin analizi için bağımsız örneklem T-Testi, One Way ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizlere göre; katılımcıların tatil tercihlerinde anlamlı düzeyde değişiklikler olduğu; buna göre doğa odaklı turizm türlerine ilginin arttığı, tatil yerlerinde hijyen unsurunun daha önemli olacağı ve bireysel tatil programlarının ön planda tutulacağı gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Ek olarak katılımcıların gastronomi turizmine katılım isteklerinde azalma olmasına karşın yöresel yemek tüketim alışkanlıkları ve tutumlarının yüksek olması ve gastronomi turizmine katılım isteğindeki değişimin yöresel yemek tutumları üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu sonuçlarına varılmıştır. The primary purpose of this study is to determine the holiday preferences of gastronomy tourists that
changed during the pandemic period, the effect of pandemic process on gastronomy tourism, and the
local food consumption habits and attitudes of gastronomy tourists. In this study, in which gastronomy
tourists residing in Edremit Bay constitute the population of the study; 316 questionnaire forms were
evaluated. The data were analyzed in the SPSS program. Independent sample T-Test, One Way
ANOVA, Pearson correlation analysis and simple linear regression analysis were used for data analysis.
According to the analyzes carried out; there are significant changes in the holiday preferences of the
participants; it was concluded that the interest in nature-oriented tourism types has increased,
accordingly the hygiene element will be more important in holiday destinations and individual holiday
programs will be prioritized. In addition, although the participants' willingness to participate in
gastronomy tourism decreased, it was found out that the local food consumption habits and attitudes
were high and the change in the willingness to participate in gastronomy tourism had a significant
effect on local food attitudes.
Cilt
7Sayı
1Bağlantı
https://doi.org/10.32572/guntad.1149519https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1160618
https://hdl.handle.net/20.500.12462/14109