Investigation of dairy farms using different milking systems in Balıkesir province in terms of bulk tank milk quality, somatic cell count and total bacteria count
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution-ShareAlike 4.0 Internationalhttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/Tarih
2023Yazar
Yaranoglu, BüşraÖzdemir, Sabiha Sena
Tavşanlı, Hakan
Avcılar, Özlem Varol
Güner, Tevhide Elif
Çamlıyurt, Bilge
Sihlaroğlu, Mustafa
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Aim: The aim of this study is to evaluate the milk obtained from the farms with different milking systems by comparing total bacteria and somatic cell count for evaluating milking hygiene, barn hygiene and herd management and estimate the data by examining milk quality characteristics as dry matter, fat, protein and lactose contents. Materials and Methods: The study material consisted of tank milk (15 hand milking, 15 conventional machine milking, 15 robotic milking) taken from 45 farms breeding Holstein dairy cattle in and around of Balıkesir. A calibrated raw milk analyzer was used to determine fat, protein, lactose, dry matter, fat- free dry matter and somatic cell count. In order to determine the total bacteria count, Plate Count Agar were inoculated with the cast plate method. Results: Milk quality characteristics as fat (p?0.05), protein (p?0.001), lactose (p?0.01), dry matter (p?0.001) and fat-free dry matter (p?0.001) were determined to be the lowest in hand milking enterprises. The enterprises with the highest ratio of milk protein were robotic milking (p?0.001). Hand milking farms had the highest value for somatic cell count (p<0.05). For total bacterial count machine milking enterprises had the highest value (p?0.001) robotic and hand milking enterprises had lower values and no significant difference was found between them.. Conclusion: It was understood that different milking systems had significant effects on milk quality and hygiene values. In this respect, it is recommended that use of milking robots become widespread, reducing the total labor cost and providing improvements in tank milk quality. Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı sağım sistemlerine sahip işletmelerden elde edilen sütün toplam bakteri ve somatik hücre sayısı yönünden karşılaş- tırılarak sağım hijyeni, barınak hijyeni ve sürü yönetimi açısından değerlen- dirilmesi ve kuru madde, yağ, protein ve laktoz içerikleri bakımından kıyasla- narak süt kalite özelliklerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma materyalini Balıkesir ve çevresinde Holstein ırkı süt sığırı yetiştiriciliği yapan toplam 45 farklı işletmeden (15 elle sağım, 15 makineli sağım, 15 robotik sağım) alınan tank sütleri oluşturmuştur. Yağ, protein, laktoz, kuru madde, yağsız kuru madde ve somatik hücre sayısını belirlemek için çiğ süt analiz cihazı kullanılmıştır. Toplam bakteri sayısının tespit edilmesi için, Plate Count Agar besi yerlerine dökme plak metodu ile ekim yapılmıştır. Bulgular: Süt kalite özelliklerinden yağ (p˂0.05), protein (p˂0.001), laktoz (p˂0.01), kuru madde (p˂0.001) ve yağsız kuru madde değerleri (p˂0.001) elle sağım yapan işletmelerde en düşük olarak belirlenmiştir. Süt protein ora- nı en yüksek işletmeler robotik sağım sağım yapan işletmelerdir (p˂0.001). Elle sağım yapılan işletmeler, somatik hücre sayısı bakımından en yüksek de- ğeri almıştır (p<0.05). Toplam bakteri sayısı açısından makineli sağım yapan işletmeler en yüksek değere sahipken (p˂0.001); robotik ve elle sağım yapan işletmeler daha düşük değerlere sahip olup, aralarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öneri: Farklı sağım sistemlerinin süt kalite ve hijyen değerleri üzerinde an- lamlı etkilerinin bulunduğu anlaşılmıştır. Bu bakımdan sağım robotu kullanı- mının yaygınlaşması, toplam iş gücü maliyetini düşürmesi ve tank süt kalite- sinde iyileşmeler sağlaması bakımından önerilmektedir
Cilt
39Sayı
2Bağlantı
https://doi.org/10.15312/EurasianJVetSci.2023.399https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1183341
https://hdl.handle.net/20.500.12462/14043