Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBozok, Düriye
dc.contributor.authorAslan, Elif
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:23Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:23Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn2619-9548
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33083/joghat.2023.299
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1185878
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/14023
dc.description.abstractYöresel yiyecek-içecekler geçmişten bugüne kullanılan, mutfak kültürünü yansıtan ürünlerdir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu ürünler günümüzde çevrim içi olarak satılmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye’nin önemli çevrim içi alışveriş siteleri olan “Trendyol, Hepsiburada ve N11” web sitelerinde satışa sunulan yöresel yiyecek-içeceklerin pazarlanmasında yer alan ürünlerin tespitinin ortaya konulmasıdır. Araştırma kapsamında “Trendyol, Hepsiburada ve N11” web siteleri detaylı incelendiğinde; toplam yöresel ürünün 5420 adet, yöresel yiyeceğin 118 adet, yöresel içeceğin 8434 adet ve coğrafi işaretli ürünün 318 adet olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında aynı zamanda web sitelerinde çok satan, en çok beğenilen ve en çok değerlendirilen yöresel ürünlerle ilgili verilere ulaşılmıştır. Yapılan içerik analizi sonucunda en çok satan ürünlerin %60’ının ürünün üretildiği bölgenin belirtilerek satışa sunulduğu, %40’ında ise üretildiği bölgenin belirtilmediği görülmüştür. Araştırma sonucunda, en çok satışa sunulan ve en çok değerlendirme yapılan ürün kategorisinde birinci, en çok beğenilen ürün kategorisinde ikinci sırada yer alan ürünlerin genellikle kahvaltılık olarak tüketilen ürünler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bir diğer sonucunda ise en çok beğenilen ürün kategorisinde birinci sırayı un ve unlu mamullerin aldığı; en çok değerlendirilen ürün kategorisinde ikinci, en çok satan ve en çok beğenilen ürün kategorisinde üçüncü sırayı kuruyemiş, kuru meyve ve kuru sebze ürünlerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tüketicilerin çevrim içi yöresel yiyecek-içecek alışverişi yapma konusunda eğilimlerini tespite dayanan bu araştırmanın bulgularına dayalı olarak ürünlerin çevrim içi pazarlanmasına yönelik öneriler geliştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractLocal food and beverages are products that have been used from the past to the present and reflect the culinary culture. With the development of technology, these products are now sold online. The main purpose of this study is to determine the products in the marketing of local food and beverages offered for sale on the websites of "Trendyol, Hepsiburada and N11", which are important online shopping sites in Turkey. When the websites of “Trendyol, Hepsiburada and N11” are examined in detail; It has been determined that the total local product is 5420, the local food is 118, the local beverage is 8434 and the geographically marked product is 318. Within the scope of the research, data on the best-selling, most liked and most evaluated local products on the websites were also obtained. As a result of the content analysis, it was seen that 60% of the best-selling products were offered for sale by specifying the region where the product was produced, and 40% of the products were not specified. As a result of the research, it has been reached to the server that the products that are in the first place in the most sold and evaluated product category and in the second place in the most liked product category are generally consumed as breakfast products. As another result of the research, flour and bakery products took the first place in the most popular product category; It has been concluded that nuts, dried fruits and dried vegetables are in the second place in the most evaluated product category and third in the best selling and most admired product category. Based on the findings of this study, which is based on determining the tendency of consumers to shop for local food and beverage online, suggestions for online marketing of products have been developed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofJournal of Gastronomy, Hospitality and Travel (Online)en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYöresel Yiyecek-İçeceken_US
dc.subjectÇevrim İçi Alışverişen_US
dc.subjectPazarlamaen_US
dc.subjectE-Ticareten_US
dc.subjectLocal Food and Beverageen_US
dc.subjectOnline Shoppingen_US
dc.subjectMarketingen_US
dc.subjectE-Commerceen_US
dc.titleYöresel yiyecek-içeceklerin çevrim içi pazarlanması: Trendyol, Hepsiburada ve N11 örneğien_US
dc.title.alternativeOnline marketing of local foods and drinks: The case of Trendyol, Hepsiburada and N11en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage767en_US
dc.identifier.endpage779en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1185878en_US
dc.identifier.doi10.33083/joghat.2023.299


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster