Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzgürel, Gizem
dc.contributor.authorAtış, Evren
dc.contributor.authorUğuz, Sabriye Çelik
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:19Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:19Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn2147-1185
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15869/itobiad.1254129
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1192655
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13973
dc.description.abstractIn the 21st century, where urban life and urban population continue to increase, the longing for green and the desire to return to nature attract people to destinations where nature-based activities is carried out. Eco-agro tourism, which is a type of tourism where eco-tourism and agro-tourism intersect, creates positive effects on the socio-cultural, economic and natural environment. Similarly, in the green economy approach, attention is drawn to the positive effects it creates in terms of economic welfare, quality of life and environmental protection. In addition, today the idea of destinations developing an economy based on environmentally friendly production is increasingly important. The study focused on eco-agro tourism, where the natural environment is placed at the center of the economic system in developing rural areas and sustainability in production and consumption can be achieved. It is thought that it is important to reveal the eco-agro tourism potential of the countryside from the perspective of the local people who know the region best. In addition, local people's ideas on eco-agro tourism for a sustainable "green economy" and "green-oriented development" should be known as it will show both the support they will give to tourism development and their participation in tourism activities. From this point of view, Kızıklı Village, which is connected to the Burhaniye district of Balıkesir, was chosen as the research sample. In the study, in which the qualitative research method was adopted, data were collected from 42 participants. The obtained data were subjected to content analysis, thematic groupings were made and their frequencies and percentages were presented to the reader. According to the data obtained from the field; it has been determined that Kızıklı village has eco-agro tourism potential, that the residents of the village will support eco-agro tourism development at a high level, and that eco-agro tourism can be the locomotive in strengthening the existing economic environment and making the green economy applicable in Kızıklı. Among the other results obtained from the research are that eco-agro tourism development and sustainability will be supported by the local people due to their positive contributions to the economic, natural and socio-cultural environment and that the local people will assume responsibilities as stakeholders.en_US
dc.description.abstractKent yaşamının ve kentsel nüfusun artarak devam ettiği 21. yüzyılda, yeşile duyulan özlem ve doğaya dönüş arzusu insanoğlunu doğa temelli aktivitelerin yapılacağı destinasyonlara çekmektedir. Eko turizm ve agro turizmin kesiştiği bir turizm türü olan eko-agro turizm sosyo-kültürel, ekonomik ve doğal çevre üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Benzer biçimde yeşil ekonomi yaklaşımında da ekonomik refah, yaşam kalitesi ve çevrenin korunması açısından yarattığı olumlu etkilere dikkat çekilmektedir. Ek olarak günümüzde destinasyonların çevre dostu üretime dayalı bir ekonomi geliştirmesi fikri giderek daha çok önemsenmektedir. Yapılan çalışmada; kalkınmakta olan kırsal yörelerde doğal çevrenin ekonomik sistemin merkezine yerleştirildiği, üretim ve tüketimde sürdürülebilirliğin sağlanabildiği eko-agro turizme odaklanılmıştır. Kırsalın eko-agro turizm potansiyelinin, yöreyi en iyi bilen yerel halkın bakış açısıyla ortaya çıkartılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Ek olarak yerel halkın sürdürülebilir bir “yeşil ekonomi” ve “yeşil odaklı gelişim” için eko-agro turizme yönelik fikirlerinin, hem turizm gelişimine vereceği destek hem de turizm faaliyetlerine katılım durumunu göstereceği için bilinmesi gerekmektedir. Bu bakış açısıyla Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı olan Kızıklı Mahallesi (Köyü) araştırma örneklemi olarak seçilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, 42 katılımcıdan veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş, tematik gruplandırmalar yapılarak frekansları ve yüzdesel oranları okuyucuya sunulmuştur. Sahadan elde edilen verilere göre; Kızıklı Mahallesinin eko-agro turizm potansiyelinin bulunduğu, mahalle sakinlerinin eko-agro turizm gelişimini yüksek düzeyde destekleyecekleri, var olan ekonomik çevrenin güçlendirilmesinde ve yeşil ekonominin Kızıklı’da uygulanabilir olmasında eko-agro turizmin lokomotif olabileceği tespit edilmiştir. Eko-agro turizm gelişiminin ve sürdürülebilirliğin ekonomik, doğal ve sosyo-kültürel çevrede yaratacağı olumlu katkıları nedeniyle Kızıklı’da yerel halk tarafından destekleneceği ve paydaş olarak yerel halkın sorumluluklar üstlenecekleri araştırmadan elde edilen diğer sonuçlar arasındadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.relation.ispartofİnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGreen Economyen_US
dc.subjectEco-Agroen_US
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectAromatic Villageen_US
dc.subjectSustainabiltyen_US
dc.subjectYeşil Ekonomien_US
dc.subjectEco-Agroen_US
dc.subjectTurizmen_US
dc.subjectAromatik Köyen_US
dc.subjectSürdürülebilirliken_US
dc.titleTransition to a rural green economy with eco-agro tourism: The case of Kızıklı Aromatic Village (Türkiye)en_US
dc.title.alternativeEko-agro turizm ile kırsal yeşil ekonomiye geçişi sağlamak: Kızıklı Aromatik köy örneği (Türkiye)en_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage796en_US
dc.identifier.endpage818en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Kastamonu Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, Kastamonu, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1192655en_US
dc.identifier.doi10.15869/itobiad.1254129


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster