Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSur, Aslıhan
dc.contributor.authorZengin, Muhittin
dc.contributor.authorMutlu, Seda İflazoğlu
dc.contributor.authorSeven, Pınar Tatlı
dc.contributor.authorSeven, İsmail
dc.contributor.authorBacaksız, Oğuz Koray
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:16Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:16Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn1308-9323
dc.identifier.issn2149-1712
dc.identifier.urihttps://doi.org/
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1203748
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13923
dc.description.abstractBu çalışmada sıcaklık stresine maruz bırakılmış damızlık erkek bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) diyete katılan meyan kökünün (Glycyrrhiza glabra) bazı antioksidan parametreler ve organ ağırlıkları üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 2 aylık yaşta toplam 120 hayvan 4 deneme grubuna ayrılmıştır. Deneme grupları; 1.TN0- normal sıcaklıkta (22?C) bulunan ve bazal diyetle beslenen grup, 2.TN500- normal sıcaklıkta (22?C) bulunan ve diyete 500 mg/kg dozunda meyan kökü tozu katılan grup, 3.SS0 -yüksek sıcaklıkta (34?C) bulunan ve bazal diyetle beslenen grup, 4.SS500- yüksek sıcaklıkta (34?C) bulunan ve diyete 500 mg/kg dozunda meyan kökü tozu katılan grup şeklinde dizayn edilmiştir. Her grup 30 hayvandan ve 3 alt gruptan oluşturulmuştur. Toplam 42 gün süren deneme sonunda dekapitasyon ile kan örnekleri alınmıştır. Serum tümör nekroz faktörü-? (TNF-?), kortizol, malondialdehit (MDA), total antioksidan seviyeleri (TAS), total oksidan seviyeleri (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) değerleri ile kalp, karaciğer ve testis ağırlıkları ölçülmüştür. Meyan kökü katkısının serum TAS düzeyi üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). TNF-?, kortizol, MDA, TOS, OSI düzeyleri ile karaciğer ve testis ağırlıkları; çevre sıcaklığı, katkı maddesi (meyan kökü) ve çevre sıcaklığı-katkı maddesi arasındaki interaksiyondan etkilenmemiştir (P>0.05). Kalp ağırlığı açısından sıcaklık stresinin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Meyan kökü tozu bu çalışmada rakamsal olarak sıcaklık stresinin olumsuz etkilerini azaltabilmekle birlikte farklı dozlarının ilerleyen çalışmalarda kullanılması önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the effects of dietary licorice root (Glycyrrhiza glabra) on some antioxidant parameters and organ weights in male breeding quails (Coturnix coturnix japonica) exposed to heat stress were investigated. For this purpose, a total of 120 animals at the age of 2 months were divided into 4 experimental groups. The experimental groups were1.TN0-group at normal temperature (22⁰C) and fed with basal diet, 2.TN500- group at normal temperature (22⁰C) and added licorice root (500 mg/kg) to the diet, 3.SS0 -group at high temperature (34⁰C) and fed with basal diet 4.SS500- high temperature (34⁰C) and added licorice root (500 mg/kg) to the diet. Each group consisted of 30 animals and 3 subgroups. At the end of the 42 day, blood samples were taken by decapitation. Serum tumor necrosis factor-α (TNF-α), cortisol, malondialdehyde (MDA), total antioxidant levels (TAS), total oxidant levels (TOS) and oxidative stress index (OSI) values and heart, liver and testis weights were analyzed. The effect of licorice root additive on serum TAS level was found to be statistically significant (P<0.01). TNF-α, cortisol, MDA, TOS, OSI levels and liver and testis weights were not affected by ambient temperature, the additive and the interaction between the additive (licorice root) and the ambient temperature (P>0.05). The effect of heat stress was found to be significant in terms of heart weight (P<0.05). Although licorice root reduced the negative effects of heat stress numerically in this study, it is recommended to use different doses in future studies.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofFırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBıldırcınen_US
dc.subjectSıcaklık Stresien_US
dc.subjectMeyan Köküen_US
dc.subjectTNF-aen_US
dc.subjectAntioksidan Durumen_US
dc.subjectQuailen_US
dc.subjectHeat Stressen_US
dc.subjectLicorice Rooten_US
dc.subjectAntioxidant Statusen_US
dc.titleSıcaklık stresine maruz bırakılmış damızlık erkek bıldırcınlarda diyete katılan meyan kökünün (glycyrrhiza glabra) bazı antioksidan parametreler ve organ ağırlıkları üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of dietary licorice root (glycyrrhiza glabra) on some antioxidant parameters and organ weights in male breeding quails exposed to heat stressen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume37en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage181en_US
dc.identifier.endpage187en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Savaştepe Meslek Yüksekokulu, Veterinerlik Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Kepsut Meslek Yüksekokulu, Veterinerlik Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı, Balıkesir, Türkiye Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı, Elazığ, Türkiye Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı, Elazığ, Türkiye Fırat Üniversitesi, Sivrice Meslek Yüksekokulu, Arıcılık Programı, Elazığ, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1203748en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster