Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMutlu, Gülizar
dc.contributor.authorAkbulut, Doğa
dc.contributor.authorAydın, Nurten Seha
dc.contributor.authorMutlu, Ceren
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:15Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:15Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn1303-0248
dc.identifier.issn2687-5594
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31467/uluaricilik.1275691
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1207719
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13896
dc.description.abstractİşçi bal arılarının hipofaringeal ve mandibular bezlerinden salgılanan arı sütü beyazımsı renkte, kendine özgü kokuda, ekşimsi tatlı bir tatta ve viskoz yapıda olan doğal bir arıcılık ürünüdür. Yapısında çeşitli karbonhidratlar, proteinler, esansiyel aminoasitler, lipitler, yağ asitleri, B grubu vitaminleri ile A, C, D ve E vitaminleri, potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi mineraller ve fenolik bileşikler bulunması nedeniyle arı sütünün besin değeri yüksektir. Arı sütünün sahip olduğu bu zengin biyoaktif bileşik içeriği sayesinde antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuar, antidiyabetik, antikanser ve antihipertansif etkiler ile bağışıklık, sinir ve sindirim sistemleri üzerine birçok olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle toplumun farklı kesimleri tarafından doğrudan arı sütü şeklinde veya bal, polen veya propolis karışımları halinde takviye gıda olarak tüketimi tercih edilmektedir. Bu çalışma arı sütünün bazı fiziksel, duyusal ve kimyasal özellikleri, sağlık üzerine etkileri ve gıda olarak tüketimi ile ilgili bilgilerin derlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractRoyal jelly, secreted from the hypopharyngeal and mandibular glands of worker honeybees, is a natural beekeeping product with a whitish colour, distinctive odour, sour-sweet taste, and viscous structure. It has a high nutritional value because it contains various carbohydrates, proteins, essential amino acids, lipids, fatty acids, B group vitamins, vitamins A, C, D, and E, and minerals such as potassium, calcium, sodium, magnesium, and phenolic compounds. It has antimicrobial, antioxidant, antiinflammatory, antidiabetic, anticancer, and antihypertensive effects and many positive effects on the immune, nervous, and digestive systems because of its rich bioactive contents. For this reason, its consumption is preferred by society as a supplementary food and can be consumed directly in the form of royal jelly or honey, pollen, or propolis mixtures. This study was carried out to review information about some physical, sensorial, and chemical properties of royal jelly, its effects on health, and its consumption as a food.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofUludağ Arıcılık Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectArı Sütüen_US
dc.subjectRoyalisinen_US
dc.subject10-HDAen_US
dc.subjectAntimikrobiyalen_US
dc.subjectAntidiyabetik Royal Jellyen_US
dc.subjectRoyalisinen_US
dc.subjectAntimicrobialen_US
dc.subjectAntidiabeticen_US
dc.titleFonksiyonel bir arıcılık ürünü olan arı sütünün bazı özellikleri ve sağlık üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeSome properties of royal jelly a functional beekeeping product and ıts health effectsen_US
dc.typereviewArticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage138en_US
dc.identifier.endpage152en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1207719en_US
dc.identifier.doi10.31467/uluaricilik.1275691


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster