Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEşerler, Sude
dc.contributor.authorVardarlı, Sevilay
dc.contributor.authorSavaş, Güliye
dc.contributor.authorMutlu, Ceren
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:15Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:15Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn1303-0248
dc.identifier.issn2687-5594
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31467/uluaricilik.1319365
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1208963
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13888
dc.description.abstractBal arıları çiçekli bitkilerden topladıkları polenleri ağız salgıları ve bitki nektarları ile karıştırarak arı poleni üretmektedir. Arı polenleri gelişiminin ilk dönemlerinde olan arı larvalarının beslenmesi amacıyla kullanılırken aynı zamanda arıcılar tarafından kovan girişlerine yerleştirilen polen tuzakları ile toplanıp işlenerek insanlar tarafından da tüketilmektedir. Bileşiminde su, karbonhidratlar, proteinler, aminoasitler, lipitler, yağ asitleri, karotenoidler, fenolik bileşikler, enzimler, vitaminler ve mineraller bulunan arı poleninin sağlık açısından antimikrobiyal, antioksidan, antikanser ve antiinflamatuar özellikler gibi birçok olumlu etkisinin bulunduğu belirtilmiştir. Zengin besinsel özellikleri ve sağlık etkileri nedenleriyle doğrudan tüketilebilen arı poleni bunların yanı sıra çözünürlük, su ve yağ tutma kapasitesi ve emülsifikasyon gibi gıda teknolojisi açısından önemli fonksiyonel özellikleri nedeniyle de farklı gıdalara bileşim unsuru olarak ilave edilmektedir. Bununla birlikte giderek artan sağlıklı beslenme bilinci ve alternatif doğal ürünler arayışına olan eğilim diğer arıcılık ürünlerine olduğu gibi arı polenine olan ilgiyi de artırmaktadır. Buradan hareketle ilgili çalışma arı poleninin bazı fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal özellikleri ile metabolizma üzerindeki biyolojik etkileri ve gıdalarda kullanım imkanları hakkındaki bilgilerin derlenmesi amaçlanarak gerçekleştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractHoneybees gather pollen grains from flowering plants and mix them with their own secretions and some nectar to form bee pollen pellets. Bee pollen is used for the nutrition of bee larvae in the early stages of their development. Besides, bee pollen is also consumed by humans after being collected by pollen traps placed at the hive entrance and processed by beekeepers. Bee pollen contains soluble sugars, proteins, carotenoids, phenolic compounds, vitamins, and minerals and has been reported to have several positive health effects such as antimicrobial, antioxidant, anticancer, and anti- inflammatory activity. Bee pollen is added as an additive to various foods due to its nutritional value, positive effects on health, and functional properties such as solubility, water and fat retention capacity, and emulsification. Furthermore, the increasing awareness of healthy nutrition and the tendency to seek alternative natural products increase the interest in bee pollen as well as other beekeeping products. From this point of view, this study was carried out to review the knowledge of some physical, chemical, and functional properties of bee pollen, along with its biological effects and potential use in foods.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofUludağ Arıcılık Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectArı Polenien_US
dc.subjectFenoliken_US
dc.subjectKarotenoiden_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectAnti-inflamatuvaren_US
dc.subjectBee Pollenen_US
dc.subjectPhenolicen_US
dc.subjectCarotenoiden_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.subjectAnti-inflammatoryen_US
dc.titleArı poleninin bazı fiziksel, fonksiyonel ve kimyasal özellikleri ve biyolojik etkilerien_US
dc.title.alternativeSome physical, functional and chemical properties and biological effects of bee pollenen_US
dc.typereviewArticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage280en_US
dc.identifier.endpage295en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1208963en_US
dc.identifier.doi10.31467/uluaricilik.1319365


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster