dc.contributor.author | Korkmaz, Fatma | |
dc.contributor.author | Kaya, Havva Polat | |
dc.contributor.author | Andaç, Ali Emre | |
dc.contributor.author | Tuncel, Neşe Yılmaz | |
dc.date.accessioned | 2024-02-05T15:58:14Z | |
dc.date.available | 2024-02-05T15:58:14Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.15237/gida.GD23049 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1209992 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/13882 | |
dc.description.abstract | Bitki esaslı süt benzeri içecekler uluslararası gıda pazarında son yıllarda en hızlı yükselen ürün gruplarından biridir. Bitki esaslı süt benzeri içecekler görünüş ve kıvam bakımlarından inek sütüne benzeyen ve bitkisel bir kaynağın sulu ekstreleri olan formüle edilmiş içeceklerdir. Bu içeceklerin özellikleri, hammaddelerine ve özellikle de formülasyonlarına göre önemli ölçüde değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte bitki esaslı süt benzeri içeceklerin genel olarak inek sütü gibi hayvansal süt kaynaklarından önemli farklılıkları bulunmaktadır. Bu çalışmada ticari olarak mevcut olan ve görece daha yaygın olarak tüketilen bitki esaslı süt benzeri içeceklerin besinsel içerikleri, üretim aşamaları ve sağlık üzerine etkileri gibi çeşitli özellikleri derlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | Plant-based milk analogues have been one of the fastest growing product groups in the international
food market in recent years. Plant-based milk analogues are aqueous extracts of plant materials and
formulated beverages that resemble cow’s milk in terms of appearance and consistency. The
properties of these beverages vary considerably according to their raw materials and especially their
formulations. However, plant-based milk substitutes generally differ significantly from animal milk
sources such as cow’s milk. In this study, various properties such as nutritional content, production
stages and health effects of plant-based milk analogues, which are commercially available and
relatively common, were reviewed. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | GIDA | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Bitki Esaslı Süt Benzerleri | en_US |
dc.subject | Bitkisel Sütler | en_US |
dc.subject | Yeni Nesil İçecekler | en_US |
dc.subject | Sürdürülebilirlik | en_US |
dc.subject | Soya Sütü | en_US |
dc.subject | Plant-Based Milk Substitutes | en_US |
dc.subject | Plant-Based Milks | en_US |
dc.subject | New Generation Beverages | en_US |
dc.subject | Sustainability | en_US |
dc.subject | Soymilk | en_US |
dc.title | Bitki esaslı süt benzeri içecekler | en_US |
dc.title.alternative | Plant-based milk analogues | en_US |
dc.type | reviewArticle | en_US |
dc.contributor.department | Balıkesir Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 48 | en_US |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.startpage | 784 | en_US |
dc.identifier.endpage | 805 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.buozel | trdizinideal | en_US] |
dc.department-temp | Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölümü, Çanakkale, Türkiye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Çanakkale, Türkiye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölümü, Çanakkale, Türkiye | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1209992 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.15237/gida.GD23049 | |