Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇetin, Büşra
dc.contributor.authorMutlu, Ceren
dc.contributor.authorŞimşek, Feyza
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:14Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:14Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD23038
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1209993
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13881
dc.description.abstractArılar tarafından farklı bitki kaynaklarından toplanan polenlerde meydana gelen laktik asit fermantasyonu sonucunda oluşturulan bir ürün olan arı ekmeği yapısında karbohidratlar, proteinler, aminoasitler, yağ asitleri, organik asitler, enzimler, vitaminler, fenolik bileşikler ve mineraller gibi birçok biyoaktif bileşen bulundurmaktadır. Arı ekmeğinin bileşimi polen kaynağına ve üretildiği ortamdaki coğrafik ve iklimsel özelliklere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Arı ekmeği zengin kimyasal bileşimi sayesinde antimikrobiyal, antioksidan, antikanser ve probiyotik özellikler olmak üzere sağlık üzerine çeşitli olumlu etkilere sahiptir. Belirtilen etkilerine ilişkin ortaya konulan çalışmalar ile arı ekmeğinin bilinirliği ve arı ekmeğine karşı olan ilgi artmaktadır. Buradan hareketle bu derlemede arı ekmeğinin üretimi, bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, sağlık üzerine etkileri ve bir gıda olarak kullanım potansiyelinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.en_US
dc.description.abstractBee bread, a product produced by lactic acid fermentation in pollen collected by bees from different plant sources, contains many bioactive components such as carbohydrates, proteins, amino acids, fatty acids, organic acids, enzymes, vitamins, phenolics, and minerals. The composition of bee bread may vary depending on the pollen source and the geographical and climatic characteristics of the produced environment. Bee bread has various positive effects on health including antimicrobial, antioxidant, anticancer, and probiotic properties thanks to its rich chemical composition. There is increasing awareness and interest of bee bread with the reported studies on its stated effects. From this point of view, it is aimed to evaluate the production of bee bread, some physical and chemical properties, effects on health, and potential for use as a food in this review.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofGıdaen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectArı Ekmeğien_US
dc.subjectPolenen_US
dc.subjectFenoliken_US
dc.subjectAntimikrobiyalen_US
dc.subjectAntioksidanen_US
dc.subjectProbiyotiken_US
dc.subjectBee Breaden_US
dc.subjectPollenen_US
dc.subjectPhenolicen_US
dc.subjectAntimicrobialen_US
dc.subjectAntioxidanten_US
dc.subjectProbioticen_US
dc.titleArı ekmeğinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ve sağlık üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeSome physical and chemical properties of bee bread and its effects on healthen_US
dc.typereviewArticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume48en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage807en_US
dc.identifier.endpage818en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1209993en_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD23038


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster