Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMutlu, Ceren
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:14Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:14Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD23109
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1213699
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13868
dc.description.abstractAraştırmada %70 etanol ile ekstrakte edilmiş propolisin Arap zamkı ilavesiyle ve vakumda kurutulmasıyla üretilen propolis tozunun bazı özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Propolis tozunun toplam fenolik madde ve flavonoid içerikleri sırasıyla 5.65 g gallik asit eşdeğeri/100 g ve 1.08 g kuersetin eşdeğeri/100 g olarak belirlenmiş ve bu sonuçların ham propolis örneğine ait sonuçlardan daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üretilen tozun TEAC ve CUPRAC analiz sonuçları sırasıyla 541.54 ve 462.47 µmol Troloks eşdeğeri/g olarak bulunmuştur. Hausner oranı ve Carr indeksi değerleri sırasıyla 1.33 ve %24.65 olarak belirlenmiş olup, toz örneğin akışkanlığının orta düzeyde olduğu değerlendirilmiştir. Propolis tozunun nem adsorpsiyonunun Tip 2 özellik gösterdiği, tek tabaka su içeriğinin ?5.44 g/100 g olduğu ve BET, Halsey ve Kuhn modellerinin 25°C sıcaklıkta nem adsorpsiyonunu daha iyi temsil ettiği belirlenmiştir. Sonuç olarak üretilen propolis tozunun biyoaktif bileşenler içerdiği ve 5.44 g/100 g değerinden daha düşük nem içeriğinde güvenli olarak muhafaza edilebileceği değerIendirilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine some properties of propolis powder produced by vacuum-drying of propolis 70% of ethanol extract with gum arabic. The total phenolic and flavonoid contents of sample were 5.65 g GAE/100 g and 1.08 g QE/100 g, respectively, and these results were lower than the those of raw propolis. Furthermore, TEAC and CUPRAC results of sample were 541.54 and 462.47 µmol TE/g, respectively. Hausner ratio and Carr index values were 1.33 and 24.65%, respectively, and flowability was passable. It was concluded that, moisture adsorption of propolis powder showed Type 2 characteristics, monolayer moisture content was ≤5.44 g/100 g, and BET, Halsey and Kuhn models had a good fit to the moisture adsorption of propolis powder at 25°C. As a result, it was evaluated that produced propolis powder contains bioactive components and can be safely stored at a moisture content lower than 5.44 g/100 g.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofGıdaen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPropolisen_US
dc.subjectCarr İndeksen_US
dc.subjectFenoliken_US
dc.subjectAdsorpsiyonen_US
dc.subjectHalseyen_US
dc.subjectCarr Indexen_US
dc.subjectPhenolicen_US
dc.subjectAdsorptionen_US
dc.titleVakum kurutma yöntemi ile propolis tozu üretimi ve tozun bazı özelliklerien_US
dc.title.alternativeProduction of propolis powder by vacuum drying and some properties of the powderen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume48en_US
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage1292en_US
dc.identifier.endpage1303en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1213699en_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD23109


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster