dc.contributor.author | Mutlu, Ceren | |
dc.date.accessioned | 2024-02-05T15:58:14Z | |
dc.date.available | 2024-02-05T15:58:14Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.15237/gida.GD23109 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1213699 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/13868 | |
dc.description.abstract | Araştırmada %70 etanol ile ekstrakte edilmiş propolisin Arap zamkı ilavesiyle ve vakumda kurutulmasıyla üretilen propolis tozunun bazı özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Propolis tozunun toplam fenolik madde ve flavonoid içerikleri sırasıyla 5.65 g gallik asit eşdeğeri/100 g ve 1.08 g kuersetin eşdeğeri/100 g olarak belirlenmiş ve bu sonuçların ham propolis örneğine ait sonuçlardan daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üretilen tozun TEAC ve CUPRAC analiz sonuçları sırasıyla 541.54 ve 462.47 µmol Troloks eşdeğeri/g olarak bulunmuştur. Hausner oranı ve Carr indeksi değerleri sırasıyla 1.33 ve %24.65 olarak belirlenmiş olup, toz örneğin akışkanlığının orta düzeyde olduğu değerlendirilmiştir. Propolis tozunun nem adsorpsiyonunun Tip 2 özellik gösterdiği, tek tabaka su içeriğinin ?5.44 g/100 g olduğu ve BET, Halsey ve Kuhn modellerinin 25°C sıcaklıkta nem adsorpsiyonunu daha iyi temsil ettiği belirlenmiştir. Sonuç olarak üretilen propolis tozunun biyoaktif bileşenler içerdiği ve 5.44 g/100 g değerinden daha düşük nem içeriğinde güvenli olarak muhafaza edilebileceği değerIendirilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | The aim of this study was to determine some properties of propolis powder produced by vacuum-drying of propolis 70% of ethanol extract with gum arabic. The total phenolic and flavonoid contents of sample were 5.65 g GAE/100 g and 1.08 g QE/100 g, respectively, and these results were lower than the those of raw propolis. Furthermore, TEAC and CUPRAC results of sample were 541.54 and 462.47 µmol TE/g, respectively. Hausner ratio and Carr index values were 1.33 and 24.65%, respectively, and flowability was passable. It was concluded that, moisture adsorption of propolis powder showed Type 2 characteristics, monolayer moisture content was ≤5.44 g/100 g, and BET, Halsey and Kuhn models had a good fit to the moisture adsorption of propolis powder at 25°C. As a result, it was evaluated that produced propolis powder contains bioactive components and can be safely stored at a moisture content lower than 5.44 g/100 g. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Gıda | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Propolis | en_US |
dc.subject | Carr İndeks | en_US |
dc.subject | Fenolik | en_US |
dc.subject | Adsorpsiyon | en_US |
dc.subject | Halsey | en_US |
dc.subject | Carr Index | en_US |
dc.subject | Phenolic | en_US |
dc.subject | Adsorption | en_US |
dc.title | Vakum kurutma yöntemi ile propolis tozu üretimi ve tozun bazı özellikleri | en_US |
dc.title.alternative | Production of propolis powder by vacuum drying and some properties of the powder | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | Balıkesir Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 48 | en_US |
dc.identifier.issue | 6 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1292 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1303 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.buozel | trdizinideal | en_US] |
dc.department-temp | Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1213699 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.15237/gida.GD23109 | |