Süt sağım üniteleri için temassız elektronik süt ölçer tasarımı
Citation
Aydın, Yasin. Süt sağım üniteleri için temassız elektronik süt ölçer tasarımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.Abstract
Süt; sağılma, toplama, ölçülme ve paketleme aşamasında hijyen konusuna çok hassas olunması gereken, sağımı ve toplanması çok zahmetli temel bir gıda ürünüdür. Özellikle sağım aşamasında hijyenin sağlanması kritik ve son derece önemlidir. Sağım aşamasında sağılan miktarın sağım hayvanı başına ölçülmek istenmesi ve sağım işleminin en az, günde iki kere yapılma gerekliliği bu durumu daha hassas ve karmaşık hale getirmektedir. Sağım esnasında, süt miktarının ölçülmesindeki en büyük problem sağım işlemi bittikten sonra sistemde bir miktar sütün kalmasıdır. Bu artık süt yapısı gereği çok hızlı bir şekilde bozulmaktadır. Bozulan sütün, yeni sağılacak sütü bozmaması için, her sağım faaliyetinden sonra sistemin temizliğinin çok iyi ve aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Temizlik konusunun hassasiyetinin arttırılabilmesi için sistemin klasik yöntemle değil tam otomasyonlu sistemlerle yapılması kaçınılmazdır. Kurulan tam otomasyonlu sağım odasının yıkama sistemi PLC kontrolü ile gerçekleştirilmiştir. Sistemde kullanılan ölçü aletlerinin de mümkün olduğu kadar sade ve süte temasının az olması gerekmektedir. Bu çalışmada, sağım esnasında borudan geçen süt miktarının temassız ölçümü için elektronik devre tasarlanmıştır. Sağım esnasında boru içinden geçen süt miktarı mili litre cinsinden hesaplanmaktadır. Bu devre, kullanıcı tarafından kalibre edilecek ve ölçülen miktarlar ekrandan okunacak şekilde bir kap içerisine gömülmüş şekilde hazırlanmıştır. Tam otomasyonlu bir sağım odası kurularak, sistemin ölçüm testleri sağım odasında ve gerçek sağım hayvanlarında yapılmıştır. Milk is an elementary kind of food whose milking and collecting both need effort and also hygiene should be observed while unwinding, collecting, measuring and packaging stage. In particular, ensuring hygiene in the milking stage is critical and extremely important. Requesting for milking measurement per animal at milking stage and the necessity that these process has to be done at least twice a day make this process more complex and sensitive. The main problem at a single milking process is that there always remains somewhat milk in the milking apparatus. This remained milk tends to spoil quite fast. In order to not deteriorate freshly milked milk, the milk remained from previous milking process must be removed from the system after each process. To increase the sensitivity of hygiene the manual system must be exchanged by a full automatic system. In addition, the measurement instrument must be simple and be contactless as soon as possible. The full automatic cleaning system installing on milking room is controlled by PLC. To increase the sensitivity, the manual cleaning system has been exchanged by a fully automated system. The measuring instruments used in the system must be simple and contactless as soon as possible. In the study, an electronic circuit has been designed for contactless measurement of the milk passing in a pipe. During milking process, the amount of milk passing is calculated in mili liters. The electronic circuit has been embedded into a container so that measurements displayed via a monitor can be read easily, and it must be calibrated by user. Tests of the new system stored have been carried out in the milking room with real test animals.