The stability studies on ALT, LDH and GGT enzymes in control sera used at clinical biochemistry laboratories
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı marka ve tedarikçilere ait 5 kontrol serumunda bulunan alanin transaminaz (ALT; EC:2.6.1.2), L-laktat dehidrogenaz (LDH; EC:1.1.1.27) ve ?-glutamiltransferaz (GGT; EC:2.3.2.2.) gibi karaciğer fonksiyon parametresi olan bazı enzimler üzerinde bir stabilite çalışması gerçekleştirmektir. 4°C, 25°C ve -30°C’lerdeki depolama koşullarında ve belirli sürelerde bekletilen enzimlerin stabiliteleri, üretici firmanın ticari kitlerdeki kullanım talimatlarına uygun olarak ve periyodik aralıklarla, aktivitelerinin otoanalizörde ölçülmesiyle değerlendirildi. 4°C’de saklanan kontrol serumlarından, bir markaya ait GGT aktivitesi, 72 saatte %21.78 oranında azalmıştır. Benzer şekilde, 25°C’de saklanan, yine bir markaya ait kontrol serumunda da, aynı parametrenin aktivitesi %19.49 oranında azalmıştır. 4°C’de saklanan kontrol serumlarından, iki markaya ait LDH aktiviteleri, 72 saatte, %42.17 ve %28.04 oranlarında azalmıştır. Benzer şekilde, 25°C’de saklanan kontrol serumlarında, üç markaya ait aynı parametrenin aktiviteleri %40, %25.36 ve %40.56 oranlarında azalmıştır. Son olarak, 25°C’de saklanan kontrol serumlarında, iki markaya ait ALT aktiviteleri, 72 saatte, %32.6 ve %31.82 oranlarında azalmıştır. Kontrol serumlarındaki karaciğer parametrelerinin stabiliteleri, -30°C’de 96 saat ve 4°C’de 72 saat depolananlarda, genel olarak tatmin ediciydi. Diğer yandan, 25°C’de 72 saat depolanan kontrol serumlarındaki karaciğer parametrelerinin stabiliteleri, geniş ölçekte başarısızdı. The purpose of the current study is to make a stability work about some liver #8217;s function parameters such as alanine transaminase (ALT; EC:2.6.1.2), L-lactate dehydrogenase (LDH; EC:1.1.1.27) and #947;-glutamyltransferase (GGT; EC:2.3.2.2.) enzymes that are present in five control sera belonging to diff erent brands and suppliers. The stability of enzymes stored for a specified period at 4°C, 25°C and -30°C storage conditions, their activities were measured in autoanalyser accordance with the manufacturer #8217;s instructions for use in the commercial kit and periodic intervals. The control sera stored at 4°C, belonging to one brand, the GGT activity decreased at the rate of 21.78% in 72 h. Similarly, the control serum stored at 25°C, belonging to one brand, concerning the same parameters, the activity decreased at the rate of 19.49% as well. The control sera stored at 4°C, belonging to two brands, the LDH activities, decreased at the rate of 28.04% and 42.17% in 72 h. Similarly, the control sera stored at 25°C, belonging to three brands, concerning the same parameters, the activities decreased at the rate of 40%, 25.36% and 40.56% in 72 h. The stabilities of liver #8217;s parameters in control sera, stored at -30°C for 96 hour and at 4°C for 72 hour were satisfactory, generally. On the other hand, the stabilities of liver #8217;s parameters in control sera, stored at 25°C for 72 h were unsatisfactory in large numbers.