Edremit Körfezine özgü yöresel yiyecek-içecek öğelerinin gastronomi turizmine kazandırılması
Özet
Yemek yeme davranışı, insanlar için gerekli besin ihtiyacını
sağlayan sadece biyolojik bir olgu değil, aynı zamanda toplumlar
için dini, psikolojik ve sosyal unsurlardan oluşan bir oluşumdur.
Richard, (2012) göre yiyecek ve içecekler toplumun kültürünü
anlama noktasında önemli bir unsur olmanın yanı sıra toplumların
kimliklerinin oluşmasında ve kendilerini ifade etmesinde bir
araçtır. Yeme içme kavramı karşımıza evrensel bir unsur olarak
çıksa da, toplumların sahip olduğu kendilerine özgü farklı mutfak
kültürleri ile adından söz ettirmektedir. Bir toplumun sahip olduğu
sofra adabı ve görgü kuralları, yemeklerin hazırlanmasından yeme
şekline kadar hepsi o toplumun kültürel gizliliği içinde
bulunmaktadır (Közleme, 2012). Toplumların beslenme
davranışları yaşadıkları coğrafya ve doğal çevre ile doğru orantılı
biçimde şekillenmektedir. Özellikle Türkler, yaşadıkları
coğrafyadan dolayı çevresindeki yiyecekleri esas aldıklarından
dolayı, Türk mutfak kültüründen bahsederken bulundukları
coğrafya ile ilişkilendirilmektedir (Ertopçu ve diğ., 2019;
Güldemir, 2014).