Edremit Körfezi’nde (Ege denizi, Türkiye) yaşayan hamsi balığının engraulis encrasicholus (Linnaeus, 1758) yumurta/larvalarının dağılım, bolluk ve mortalite oranı
Özet
The present study was conducted between 1999 and 2000 at 10 stations by vertical
samplings with Hensen type plankton net. Abundance, distribution, times for being in the plankton and mortality
rates of the species was determined. Additionally, similarity between the number of the eggs and larvae of
anchovy in different stations were demonstrated using Bray-Curtis similarity analysis. Anchovy, Engraulis
encrasicholus (Linneus, 1758) is one of the most economically important species in Edremit Bay. Anchovy
makes 44.6 % of the eggs and 33.7 % of larvae of total ichthyoplankton. There is lack of scientific literature on
this species in Edremit Bay Ege Denizi’nin en büyük körfezlerinden biri olan Edremit Körfezi 1995 yılından
itibaren öncelikle trol avcılığına daha sonra olta avcılığı dışındaki her türlü avcılığa
kapatılmıştır (1). 1994-1997 yılları arasında DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
tarafından K. Piri Reis araştırma gemisi ile yürütülen Ege Denizi’nin Demersal Canlı
Kaynaklarının projesi kapsamında çekilen dip trollerine göre en çok balığın göreceli olarak
Edremit Körfezi’nde bulunduğu gözlenmiştir (2).
Türkiye Denizleri’nde hamsi balığının planktonik evrelerine ait bazı çalışmalar
mevcuttur. Bunlar türün Marmara denizi’nde yumurta ve larvalarının morfolojisi (3), Türkiye
Denizleri’ndeki hamsi yumurtalarının çeşitliliği (4), Marmara Denizi’nde (5), İzmir
Körfezi’nde (6, 7, 8, 9) hamsinin yumurta ve larvalarıyla yumurtlama dönemi, mortalite,
dağılım, bolluğuyla ilgili çalışmalardır. Ancak Edremit Körfezi’nde hamsinin ne ergini ne de
yumurta ve larvalarıyla ilgili çalışmalara rastlanmamıştı Bu çalışmada Edremit Körfezi’nde yaşayan hamsi balığının bolluk, dağılım,
yumurtlama zamanı ve türün mortalite oranı saptanmıştır. Ayrıca bunları etkileyen faktörlerin
araştırılması hedeflenmiştir.