Iğdır yöresel mutfağına özgü gastronomik hediyeleşmeler
Abstract
Verimli tarımsal topraklara sahip olan ve bu nedenle Doğunun Çukurova’sı olarak
adlandırılan Iğdır Ovası, ülkemizin ve bu arada Doğu Anadolu Bölgesinin mikro iklim özelliği
gösteren nadir alanlarından birisidir. Bu iki özelliğe bağlı olarak büyük bir tarımsal potansiyele
sahip olan Iğdır Ovası ve bu arada Iğdır ili, bulunduğu bölgenin ve ülkemizin önemli tarımsal
üretim sahalarından birisidir. Bununla beraber Iğdır’ın Ermenistan, Azerbaycan ve İran
sınırında yer alması ili jeopolitik ve ticari açıdan da önemli kılmaktadır. Iğdır ili Neolitikten bu
yana kesintisiz olarak yerleşilmiş olup, bu uzun döneme ait eserler hala varlığını korumaktadır.
Iğdır, milli park durumundaki Büyük ve Küçük Ağrı Dağları ile volkan coğrafyasının hemen
hemen tüm unsurlarını barındırmaktadır. Ayrıca Tuzluca ilçesindeki Kaya Tuzu Mağaraları ve
“Gökkuşağı Tepeleri” olarak ifade edilen diğer jeolojik-litolojik yapıların varlığı Iğdır ilini daha
da önemli kılmaktadır. İl bu sayılan özellikleri nedeniyle adeta birer jeo-arkeo park özelliği
göstermektedir. Tüm bu özelliklerin veya zenginliklerin ortaya çıkarılarak ekonomiye
kazandırılması bilimsel çalışmalarla desteklendiği oranda başarıya ulaşacaktır. Çalışmamızın
ortaya çıkmasındaki en önemli amaç bu husus olmuştur. Çalışmanın bir diğer amacı ise Iğdır’ın
faklı bilim ve anabilim dalları açısından literatürüne katkı sağlamaktır. Çalışmada Iğdır ilinin
tarihi, coğrafyası, edebiyatı, eğitimi, kültürü, iklimi ve faunası gibi doğal ve beşerî
özelliklerinin bilimsel araştırma yöntemlerine uygun olarak incelendiği 12 bölüm yer
almaktadır. Her biri özverili çalışmanın ürünü olan bu bölümleri yazan hocalarımıza ve kitabın
basımını gerçekleştiren Astana Yayınevi’nin değerli çalışanlarına teşekkür ediyor, çalışmanın
bilim dünyası ve Iğdır’ımız için hayırlı olmasını diliyorum.