Fast food restoranlarda üretim kayıpları Balıkesir ilinde bir uygulama
Abstract
Üretim kayıpları, yiyecek-içecek işletmeleri için hayati öneme sahip olmakla beraber, işletmelerin devamlılığını ve karlılığını etkileyen önemli unsurların başında da
gelmektedir. Fast food (hızlı yiyecek) restoranlarda hızlılık ve standardizasyon esas
olduğundan üretim kayıpları, söz konusu işletmelerde daha da önemli hale gelmektedir. Çalışmada; fast food işletmeler ve işletmelerde karşılaşılan üretim kayıpları
hakkında kavramsal bilgi verilmiştir. Yapılan anket çalışmasıyla da yazında bahsedilen fast food restoranlarda üretim kayıpları ve önleme önerilerine ilişkin bilgiler istatistiksel olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Balıkesir il merkezinde faaliyet gösteren fast food yiyecek-içecek işletmelerine yüzyüze görüşme yöntemiyle desteklenmiş anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve ortaya çıkan sonuç doğrultusunda çözüm önerileri geliştirilmeye
çalışılmıştır. Sonuç olarak; fast food restoranların üretim kayıplarını önleme sürecinde dikkate alınan faktörlerin; işletmenin sahiplik durumu, faaliyet süresi, servis
kapasitesi, toplam personel sayısı ve işletmedeki yetkilinin görevine göre farklı şekillerde meydana geldiği ortaya çıkmıştır.