Gastronomi turizminin geliştirilebilirliğine yönelik bir araştırma: Edremit Körfezi örneği
Özet
Turizm olgusunun çekicilik unsuru olarak destinasyonların tarihi değerleri, ören yerleri,
denizi, güneşi, kumsalı gibi maddi ve somut olmayan unsurların oluşmaktadır.
Günümüzdeki küreselleşme olgusunun ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle, etkinlikler ve
yerel kültürel öğeler dikkate değer çekicilik unsurları olarak ön plana çıkmaktadır. Bu
unsurlardan birisi olarak da yerel mutfak kültürleri kapsamında gastronomik öğeler olduğu
ifade edilebilir. Bu çerçevede temel motivasyon faktörü, özel bir yemek türünü tatmak veya
bir yemeğin üretilmesini görmek amacıyla, yiyecek üreticilerini, yemek festivallerini,
restoranları ve özel alanları ziyaret etmek amacıyla seyahat gerçekleştiren bireylerin
gastronomi turisti olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kapsamında çalışmada, Edremit
körfezi gastronomik potansiyele sahip bir destinasyon olarak mevcut gastronomik öğelerin
kullanılmasıyla gastronomi amaçlı turizmin geliştirilebilirliği tespit edilmiştir. As the attraction factor of the tourism phenomenon, the historical values of the destinations,
the ruins, the sea, the sun, and the beach are made up of material and intangible elements.
With the effect of today's globalization phenomenon and technological developments,
activities and local cultural elements come to the fore as remarkable attractions. As one of
these elements, it can be stated that they are gastronomic items within the context of local
cuisine cultures. In this context, the main motivation factor is defined as the gastronomic
tourist of individuals who travel to visit food producers, food festivals, restaurants and
private areas in order to taste a special type of food or to see the production of a food. In
this context, the development of tourism for gastronomic purposes was determined by using
existing gastronomic items as a destination with gastronomic potential in Edremit bay.
Kaynak
Journal of Tourism and Gastronomy StudiesCilt
Special IssueSayı
4Koleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Gastronomi eğitimin mevcut durumunun analizine yönelik bir araştırma
Sezen, Talha Serdar (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)Günümüzde yeme-içme eylemi sadece fizyolojik bir ihtiyaç olmanın ötesine geçerek, insanların sosyalleşmek, seyahat etmek, deneyim ve statü kazanmak gibi birçok amaç ile birleştirdiği bir olgu haline gelmiştir. Bu sayede ... -
Gastronomi eğitimi ve yiyecek içecek endüstrisi arasındaki bağlantı(sızlık)lar: paydaşlar üzerine araştırma ve model önerisi
Demir, Özkan (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023)Türkiye’de her geçen gün gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin popülerliği artmakta olup bölüm sayısında ve tercih edenlerin sayısında bir artış yaşanmaktadır. Bu araştırmanın amacı gastronomi ve mutfak sanatları ... -
Türkiye’de gastronomi eğitiminin tarihi ve gelişimi
Şat, Rana; Sezen, Talha Serdar; Doğdubay, Murat (2023)Günümüzde gastronomi kavramı yeme içme eyleminin ötesinde, fizyolojik bir ihtiyaç olarak algılanmasının yanı sıra; insanların sosyalleşebilmesi, seyahat deneyimi elde edebilmesi ve statü kazanması gibi birçok unsuru ...