Kırsal turizm bölgelerini ziyaret eden turistlerin bölge mutfağına yönelik görüşleri: Doğu Karadeniz mutfağı
Abstract
Kırsal turizm bölgelerine gerçekleştirilen ziyaretlerde bölgelerin sahip olduğu en önemli çekicilik unsurlarından biri de mutfak kültürüdür.
Günümüzde turistlerin, kırsal turizm bölgelerinde hazırlanmış yöresel gıdaları tanımak ve tatmak istemesi seyahat tercihlerinde mutfak kültürünü önemli bir tercih nedeni haline getirmiştir. Bu bağlamda önemli bir kırsal turizm bölgesi olan Doğu Karadeniz`de mutfak kültürü
bölge turizmine değer katabilecek düzeydedir. Doğu Karadeniz mutfağına özgü yiyeceklerin avantajlı yönü doğal yollarla elde edilmesidir. Bu
avantajın kullanılması, bölgeyi hem turistler için çekici hale getirmekte hem de ziyaretçi sayısında artış yaşanmasını sağlamaktadır. Çalışmanın
amacı, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin bölge mutfağına ilişkin görüş, tutum ve davranışlarını belirlemektir. Bu amaç
doğrultusunda, ilgili alanyazın taraması yapıldıktan sonra oluşturulan anket formu aracılığı ile Doğu Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret eden 600
yerli turistin bölge mutfağına ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, t
testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Doğu Karadeniz Bölgesi’ni ziyaret eden yerli turistlerin bölge mutfağına
ilişkin görüşlerinin olumlu yönde olduğu ve genel olarak beğenildiği belirlenmiştir. Ayrıca, bölge mutfağına ait yöresel yemeklerin merak
edilip tadılmak istendiği ancak bölgedeki restoran ve konaklama işletmelerinde yöresel yemek sunumunun oldukça sınırlı olması nedeniyle
yeterince tanınıp deneyimlenemediği belirlenmiştir. Culinary culture is one of the most important factors of attraction that regions have in the visits to rural tourism regions. Nowadays, tourists'
desire to recognize and taste local food prepared in rural tourism regions has made culinary culture an important reason of preference in travel
destinations. In this context, culinary culture in the Eastern Black Sea, which is an important rural tourism region, is at a level that can be
valuable to regional tourism. The advantage of food specific to Eastern Black Sea cuisine is that itis obtained by natural means. The use of
this advantage not only makes the region attractive to tourists, but also increases the number of visitors.The aim of this study is to determine
the views, attitudes and behaviours of local tourists on local cuisine who visit the region. Accordingly, after completing the related literature
review, a questionnaire form on regional cuisine was created to identify the views of 600 local tourists who visited Eastern Black Sea Region.
The data gathered from the study were analysed using descriptive statistics, t test and one-way analysis of variance. At the end of this study, the
views of the local tourists that visited Eastern Black Sea Region regarding the regional cuisine were found to be positive and
approval-oriented in general. Furthermore, it was discovered that the foods of the regional cuisine were a matter of interest and people wanted
to taste them; however, there were only limited regional food deliver in the restaurants which was a substantial handicap for the recognition
of the regional cuisine.