The effects of dietary eggshell with membrane and olive leaf extract supplementation on performance, carcass characteristics and some biochemical parameters of quails exposed to heat stress
View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessDate
2020Author
Erişir, ZekiÖzçelik, Mehtap
Azman, Mehmet Ali
Mutlu, Seda İflazoğlu
Şimşek, Ülkü Gülcihan
Baykalır, Yasin
Arslan, Selcen
Eroğlu, Mehmet
Metadata
Show full item recordAbstract
This study was conducted to investigate the effects of eggshells with membrane (ESM), the eggshells with membrane that had absorbed olive leaf extract (ESM+OLE) and olive leaf extract (OLE) additives on the performance, immunity, and oxidant-antioxidant metabolism of Japanese quails exposed to heat stress. In the experiment, a total of 128 fifteen-day-old quails were divided into 4 groups with 4 replicates. The control group was fed with a maize-soybean based basal diet; the ESM group was fed with a basal diet supplemented with 2% ESM; the ESM+OLE group was fed with a basal diet consisting of 2% ESM and 200 ppm olive leaf extract and the OLE group was fed with a basal diet supplemented with 200 ppm olive leaf extract. At the end of the study, carcass characteristics and blood parameters were determined. The highest daily body weight gain and the lowest feed conversion ratio were observed in the OLE group (P<0.05). OLE was added into feed, MDA levels in the liver and heart decreased significantly (P<0.001), whereas, GSH-Px and SOD activities in both tissues alongside the GSH levels in the heart increased significantly (P<0.001). The ESM was found to significantly reduce liver MDA levels (P<0.001), and increase GSH-Px activity in both tissues, along with SOD activity and GSH levels in the heart (P<0.001). Consequently, the addition of ESM and OLE to the diets positively affected daily body weight gain, serum triglyceride, liver, and heart tissue MDA levels in the quails exposed to heat stress. Bu çalışma, sıcaklık stresine maruz bırakılmış Japon bıldırcınlarında, yeme zarlı yumurta kabuğu (ESM), zarlı yumurta
kabuğuna emdirilmiş zeytin yaprağı özütü (ESM+OLE) ve zeytin yaprağı özütü (OLE) ilavesinin performans, immünite ve oksidanantioksidan metabolizma üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Denemede, 15 günlük yaşta toplam 128 adet bıldırcın
4 tekerrürlü 4 gruba ayrılmıştır. Mısır-soya esasına dayalı bazal diyeti tüketen kontrol grubu, bazal diyete %2 zarlı yumurta kabuğu
ilavesi ESM grubunu, bazal diyete %2 ESM + 200 ppm dozunda zeytin yaprağı özütü ilavesi ESM+OLE grubunu ve bazal diyete 200
ppm dozunda OLE ilave edilen OLE grubunu oluşturmuştur. Araştırma sonunda karkas özellikleri ve kan parametreleri belirlenmiştir.
En iyi canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma OLE grubunda gözlenmiştir (P<0,05). Yeme ilave edilen OLE’nin karaciğer ve kalp
MDA düzeylerini önemli olarak azalttığı (P<0,001), her iki doku GSH-Px ve SOD aktivitelerini, kalp GSH düzeylerini önemli olarak
artırdığı (P<0,001) tespit edilmiştir. ESM’nin ise karaciğer MDA düzeylerini önemli olarak azalttığı (P<0,001), her iki doku GSH-Px
aktivitesini, kalp SOD aktivitesi ve GSH düzeylerini ise önemli olarak artırdığı (P<0,001) bulunmuştur. Sonuç olarak, sıcaklık stresi
altındaki bıldırcınlarda yeme katılan ESM ve OLE’nin, günlük canlı ağırlık artışını, serum trigliserit, karaciğer ve kalp dokusu MDA
düzeylerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür.