Bandırma Körfezi’nde yaşayan sarıkuyruk istavrit [trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868)]’ in beslenme alışkanlığı.
Künye
Akpınar, Yağmur. Bandırma Körfezi’nde yaşayan sarıkuyruk istavrit [trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868)]’ in beslenme alışkanlığı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018.Özet
Bu çalışma sarıkuyruk istavrit balığının [Trachurus meditterraneus (Steindachner,1868)] beslenme rejiminin belirlenmesi amacıyla Eylül 2013-Mart 2014 tarihleri arasında yapılmıştır. Örnekler Bandırma Körfezi'nden avlanan ticari balıkçı teknelerinden aylık örneklemelerle elde edilmiştir. Çalışma dönemi süresince 290 balık incelenmiş ve midelerinden grup ve sınıf düzeyinde 7 farklı besin grubu ayırt edilmiştir. Sarıkuyruk istavrit balığının ağırlıklı olarak besinini Copepoda, Euphausiacea, Cladocera, Amphipoda, Decapoda, Mysidacea ile Teleost balık yumurta ve larvalarının oluşturduğu gözlenmiştir. Göreli önem indeksine göre, Crustacea grubunun birinci, teleost grubunun ise ikinci olarak tercih edildiği saptanmıştır. Ayrıca, T. mediterraneus populasyonunun yaş, boy ve ağırlık kompozisyonu, eşey oranı, boy ve ağırlık ilişkisi, kondisyon faktörü ve gonadosomatik indeksi incelenmiştir. T. mediterraneus'un boy ve ağırlıklarının tüm bireyler için sırasıyla 10,5-16,9 cm ve 6,5-44,0 gr. arasında değiştiği belirlenmiştir. Populasyonun 0-III yaş grupları arasındaki bireylerinin %35,86'sını dişilerin, %64,14'ünü erkeklerin oluşturduğu tespit edilmiştir. T. mediterraneus bireyleri için boy-ağırlık ilişkisi denklemi tüm bireylerde W=0,074e2,750x (R2= 0,914) olarak bulunmuştur. Bandırma Körfezi'nde T. mediterraneus populasyonunun yumurtlama periyodu Şubat-Mayıs ayları arasındadır, en yüksek değer Nisan ayında gözlenmiştir. Kondisyon faktörü değerinin ise 1,066 ile Eylül ayında en yüksek, 0,74 ile Nisan ayında en düşük olduğu tespit edilmiştir. This study was carried out to determine feeding habits of Meditterranean horse mackerel [Trachurus meditterraneus (Steindachner,1868)] between September 2013- March 2014. The Specimens were monthly obtained from commercial vessels in the Bandırma Bay. During the research period, a total of 290 individuals were examined and 7 different prey groups were identified at levels of group and classis from stomach contents. It was observed that food of the horse mackerel consisted of mostly Copepoda, Euphausiacea, Cladocera, Amphipoda, Decapoda, Mysidacea and teleost fish eggs and larvae. It was determined that Crustacea was preferred firstly, teleosts as second prey, according to relative importance index (IRI). Besides, age, length and weigth composition, sex ratio, length-weight relationship, condition factor, gonadosomatic index, spawning season, were investigated of Trachurus mediterraneus. Total length of T. mediterraneus ranged from 10.5 to 16.9 cm and weight was 6.5-44.0 g. The percentage of female was 35.86%, male 64.14 % of T. mediterraneus which ranged between age groups 0-III.
It was observed that spawning season for the horse mackerel in Bandırma Bay occured between February to May, with the highest value in April. It was determined that values of condition factor were the highest in September with 1.066 and the lowest in April with 0.74.