dc.contributor.advisor | Doğan, Serap | |
dc.contributor.author | Karasakal, Ömer Faruk | |
dc.date.accessioned | 2017-01-10T07:26:39Z | |
dc.date.available | 2017-01-10T07:26:39Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013 | en |
dc.identifier.citation | Karasakal, Ömer Faruk. Tarımda kullanılan bazı pestisitlerin Cyprinus Carpio Carpio'daki antioksidan enzimlere etkisinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/3060 | |
dc.description | Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.description.abstract | Günümüzde gelişen sanayi ile birlikte tarımda, sentetik gübre uygulaması ve zararlılarla mücadele için bilinçsizce pestisit kullanımı akuatik faunayı olumsuz etkilemektedir. Pestisitler, su kaynaklarının kirlenmesine, içme ve sulama suyunun kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Doğal sucul çevrenin değişimleri tatlı su faunasını, özellikle de balıkları etkiler. Balıklar, çevresel kirlilikte bioindikatör olarak akuatik sistemlerin kalitesini değerlendirmek için kullanılmaktadır. Bir balığın antioksidan kapasitesi akuatik kirlilikte faydalı biomarkerlar olarak gösterilmektedir. Bu çalışmada tatlı su balığı olan Cyprinus Carpio Carpio'dan alınan kan örneklerinde bazı pestisitlerin (deltametrin, sipermetrin, fenpropatrin, lamda kloatrin, 2,4-D amin tuzu) antioksidan enzim aktiviteleri [süperoksit dismutaz(SOD), katalaz(CAT), glutatyon-s-transferaz(GST), glutatyon redüktaz(GR), glutatyon peroksidaz(GSH-Px) ve glukoz 6-fosfat dehidrogenaz(G6PD)] üzerine etkisi araştırılmıştır. Pestisitlerin antioksidan enzimler üzerindeki inhibisyon etkisi belirlenmiştir. I50 değerleri sırasıyla her bir enzim için SOD;1,1x10-6, 5,5x10-4, 4,1x10-6 ve 3,5x10-5; CAT; 2,4x10-6, 3,9x10-6, 8,1x 10-6, 6x10-6ve 4x10-5M ; GST; 2,2x10-6, 9,9x10-5, 2,7x10-5, 3x10-5 ve 1,9x10-4M ; GR; 1,7x10-5, 8,7x10-4, 1x10-3, 8,3x10-5ve 4,6x10-4M ; GSH-Px; 1,2x10-5, 2,05x10-5, 1,3x10-3, 3,1x10-4ve 4,7x10-4M; G6PD; 7,1x10-5, 6,1x10-6 ve 6,6x10-5M olarak bulunmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | In agriculture together with improved industry, unconscious pesticide used for application of synthetic fertilizer and pest control negatively effects to aquatic fauna. Pesticides give rise to contamination of water sources and reduced quality of drinking and irrigation water. Changing of natural aquatic environment effects freshwater fauna, also especially fish. Fish is used to evaluate quality of aquatic system as bioindicator in environment pollution. Antioxidant capacity of a fish is shown as a beneficial biomarker in aquatic pollution. In this study, effects of some pesticides (delthamethrin, cypermethrin, fenpropathrin, lambda-cyhalothrin, 2,4-D amine salt) on antioxidant enzymes [superoxide dismutase(SOD), catalase(CAT), glutathione-s-transferase(GST), glutathione reductase(GR), glutathione peroxidase(GSH-Px) ve glucose 6-phosphate dehydrogenase(G6PD)] activities are investigated in blood samples obtain from Cyprinus carpio carpiothat is fish of fresh water. İnhibition effect of these pesticides on antioxidant enzymes weredetermined. I50 values for each of enzymes are found SOD;1.1x10-6, 5.5x10-4, 4.1x10-6 and 3.5x10-5;CAT; 2.4x10-6, 3.9x10-6, 8.1x10-6, 6x10-6and 4x10-5M;GST;2.2x10-6, 9.9x10-5, 2.7x10-5, 2.9x10-5and 1.9x10-4M;GR; 1.7x10-5, 8.7x10-4, 1x10-3, 8.3x10-5 and 4.6x10-4M; GSH-Px;1.2x10-5, 2.1x10-5, 1.3x10-3, 3.11x10-4 and 4.7x10-4M; G6PD; 7.1x10-5, 6.1x10-6 and 6.6x10-5M, respectively. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Antioksidan Enzimler | |
dc.subject | Pestisitler | |
dc.subject | Oksidatif Stress | |
dc.subject | Cyprinus Carpio Carpio | |
dc.subject | Antioxidan Enzymes | |
dc.subject | Pesticides | |
dc.subject | Oxidative Stress | |
dc.title | Tarımda kullanılan bazı pestisitlerin Cyprinus Carpio Carpio'daki antioksidan enzimlere etkisinin değerlendirilmesi | en_US |
dc.title.alternative | The evaluation effects of some pesticides using in agriculturel to antioxidant enzymes in Cyprinus Carpio Carpio | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |