Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDoğan, Serap
dc.contributor.authorKarasakal, Ömer Faruk
dc.date.accessioned2017-01-10T07:26:39Z
dc.date.available2017-01-10T07:26:39Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013en
dc.identifier.citationKarasakal, Ömer Faruk. Tarımda kullanılan bazı pestisitlerin Cyprinus Carpio Carpio'daki antioksidan enzimlere etkisinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/3060
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractGünümüzde gelişen sanayi ile birlikte tarımda, sentetik gübre uygulaması ve zararlılarla mücadele için bilinçsizce pestisit kullanımı akuatik faunayı olumsuz etkilemektedir. Pestisitler, su kaynaklarının kirlenmesine, içme ve sulama suyunun kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Doğal sucul çevrenin değişimleri tatlı su faunasını, özellikle de balıkları etkiler. Balıklar, çevresel kirlilikte bioindikatör olarak akuatik sistemlerin kalitesini değerlendirmek için kullanılmaktadır. Bir balığın antioksidan kapasitesi akuatik kirlilikte faydalı biomarkerlar olarak gösterilmektedir. Bu çalışmada tatlı su balığı olan Cyprinus Carpio Carpio'dan alınan kan örneklerinde bazı pestisitlerin (deltametrin, sipermetrin, fenpropatrin, lamda kloatrin, 2,4-D amin tuzu) antioksidan enzim aktiviteleri [süperoksit dismutaz(SOD), katalaz(CAT), glutatyon-s-transferaz(GST), glutatyon redüktaz(GR), glutatyon peroksidaz(GSH-Px) ve glukoz 6-fosfat dehidrogenaz(G6PD)] üzerine etkisi araştırılmıştır. Pestisitlerin antioksidan enzimler üzerindeki inhibisyon etkisi belirlenmiştir. I50 değerleri sırasıyla her bir enzim için SOD;1,1x10-6, 5,5x10-4, 4,1x10-6 ve 3,5x10-5; CAT; 2,4x10-6, 3,9x10-6, 8,1x 10-6, 6x10-6ve 4x10-5M ; GST; 2,2x10-6, 9,9x10-5, 2,7x10-5, 3x10-5 ve 1,9x10-4M ; GR; 1,7x10-5, 8,7x10-4, 1x10-3, 8,3x10-5ve 4,6x10-4M ; GSH-Px; 1,2x10-5, 2,05x10-5, 1,3x10-3, 3,1x10-4ve 4,7x10-4M; G6PD; 7,1x10-5, 6,1x10-6 ve 6,6x10-5M olarak bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractIn agriculture together with improved industry, unconscious pesticide used for application of synthetic fertilizer and pest control negatively effects to aquatic fauna. Pesticides give rise to contamination of water sources and reduced quality of drinking and irrigation water. Changing of natural aquatic environment effects freshwater fauna, also especially fish. Fish is used to evaluate quality of aquatic system as bioindicator in environment pollution. Antioxidant capacity of a fish is shown as a beneficial biomarker in aquatic pollution. In this study, effects of some pesticides (delthamethrin, cypermethrin, fenpropathrin, lambda-cyhalothrin, 2,4-D amine salt) on antioxidant enzymes [superoxide dismutase(SOD), catalase(CAT), glutathione-s-transferase(GST), glutathione reductase(GR), glutathione peroxidase(GSH-Px) ve glucose 6-phosphate dehydrogenase(G6PD)] activities are investigated in blood samples obtain from Cyprinus carpio carpiothat is fish of fresh water. İnhibition effect of these pesticides on antioxidant enzymes weredetermined. I50 values for each of enzymes are found SOD;1.1x10-6, 5.5x10-4, 4.1x10-6 and 3.5x10-5;CAT; 2.4x10-6, 3.9x10-6, 8.1x10-6, 6x10-6and 4x10-5M;GST;2.2x10-6, 9.9x10-5, 2.7x10-5, 2.9x10-5and 1.9x10-4M;GR; 1.7x10-5, 8.7x10-4, 1x10-3, 8.3x10-5 and 4.6x10-4M; GSH-Px;1.2x10-5, 2.1x10-5, 1.3x10-3, 3.11x10-4 and 4.7x10-4M; G6PD; 7.1x10-5, 6.1x10-6 and 6.6x10-5M, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntioksidan Enzimler
dc.subjectPestisitler
dc.subjectOksidatif Stress
dc.subjectCyprinus Carpio Carpio
dc.subjectAntioxidan Enzymes
dc.subjectPesticides
dc.subjectOxidative Stress
dc.titleTarımda kullanılan bazı pestisitlerin Cyprinus Carpio Carpio'daki antioksidan enzimlere etkisinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeThe evaluation effects of some pesticides using in agriculturel to antioxidant enzymes in Cyprinus Carpio Carpioen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster