Gama ışını uygulanan kuru zeytin yapraklarındaki fenolik madde içeriğinin ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi
Künye
Kocatürk, Berker. Gama ışını uygulanan kuru zeytin yapraklarındaki fenolik madde içeriğinin ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014.Özet
Bu çalışmada, gama ışını uygulanmış kuru zeytin yapraklarının fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasitesi araştırılmıştır. Farklı şekillerde kurutulan (mikrodalga, infrared, konveksiyonel ısıtıcı ve normal atmosferik şartlar altında) Ayvalık ve Gemlik çeşidine ait zeytin yaprakları deney materyali olarak kullanılmıştır. Gama ışını oda sıcaklığında üç farklı dozda (3, 5, 10 kGy) uygulanmıştır. Kuru örneklerin antioksidan aktivite tayini ve toplam fenolik madde miktarı için sırasıyla 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), Folin-Ciocalteu yöntemi kullanılmıştır. Fenolik maddeler (oleuropein, luteolin 7-glukozid, tirozol, kafeik asit, rutin hidrat, vanilik asit ve gallik asit) HPLC ile analiz edilmiştir. Sonuçlarımıza göre en yüksek antioksidan kapasite %95.56 5 kGy Gemlik mikrodalga, en düşük antioksidan aktivite ise %93,68 5 kGy Gemlik konveksiyonel ısıtma bulunmuştur. En fazla toplam fenolik madde içerik 23,73 mg/g 10 kGy Gemlik normal şartlar, ve en düşük 12,16 mg/g 10 kGy Gemlik mikrodalga tespit edilmiştir. Bütün örneklerdeki ana bileşenin oleuropein, örneklerin genelinde en zayıf bileşenin ise gallik asit olduğu belirlenmiştir. In this study, gamma irradition (radiation) effects on fenolic components and antioxidant capacity of dried olive leaves were investigated. Dried Ayvalık and Gemlik olive leaves in different ways (such as microwave, infrared, convection heaters and under normal atmospheric conditions) were used.Gamma rays were applied to olive leaves in three different doses (3, 5, 10 kGy) at room temperature. DPPH and Folin-Ciocalteu methods were used to determine the antioxidant capacity and total phenolic contents of dried samples, respectively. Their phenolic compounds (oleuropein, luteolin 7-glucoside, tyrosol, caffeic acid, rutin hydrate, vanillic acid and gallic acid) were analysed by HPLC. It is found that while the microwave dried Gemlik irratiated with 5 kGy have the highest antioxidant capacity, the convection heater dried Gemlik irradiated with 5 kGy have the lowest value as % 95,56 and % 93,68, respectively; under normal conditions dried irratiated with 10 kGy have the hidhest total phenolic content, the microwave dried Gemlik irratiated with 10 kGy have the lowest value as 23,73 mg/g and 12,16 mg/g, respectively. All samples main the component oleuropein, the weakest component in the samples of the gallic acid has been found.