Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorİrkin, Reyhan
dc.contributor.authorSongun, Emmun Gamze
dc.date.accessioned2016-08-02T08:15:44Z
dc.date.available2016-08-02T08:15:44Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016en
dc.identifier.citationSongun, Emmun Gamze. İnülin takviyesi ile üretilmiş inek-keçi sütü kefirinin bazı özelliklerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/2781
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractÇalışmanın amacı % 1(w/v) ve % 2(w/v) oranlarında inülinin inek-keçi sütü karışımına ilavesi ile elde edilen kefirin mikrobiyal, kimyasal ve fiziksel bazı özelliklerinin belirlenmesidir. Mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal analizler depolamanın 1., 4., 7., 14., 21., ve 40. günlerinde yapılmıştır. Çalışmada kefir örneklerinin depolamaya bağlı olarak ilk güne kıyasla % titrasyon asitliği(% laktik asit), pH değeri, toplam maya sayısı, toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı, Lactococcus spp. ve Lactobacillus spp., sayılarındaki değişimler belirlenmiştir. Ayrıca kefir örneklerinin yağ (%), toplam kuru madde (%) ve viskozite (cP) değerleri de belirlenmiştir. Gönüllü panelistler tarafından duyusal analizler yapılmış ve örnekler tat, kıvam ve genel beğeni yönünden değerlendirilmiştir. Artan depolama süresi ile birlikte titrasyon asitliği değerlerinde artma meydana gelirken, pH değerlerinde azalma meydana gelmiştir. Kontrol, %1 (w/v) ve %2 (w/v) inülin ilaveli kefir örneklerinin toplam kuru madde, yağ, viskozite, pH ve titrasyon asitliği değerleri sırasıyla% 11.84-13.53,% 4.4–4.8, 365.8-488.7 cP, 4.45-4.53 pH, 0.80-0.84 % L.A) aralıklarında tespit edilmiştir. Depolamanın 40. gününde kefir örneklerinin toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı 10.50-10.55, Lactobacillus spp. sayısı 10.24-10.58, Lactococcus spp. sayısı 10.25-10.58, toplam canlı maya sayısı 7.60-7.93 kob/ml olarak belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine some microbiological, chemical and physical properties of kefir that was obtained from the 1% (w/v) and 2% (w/v) inuline addition to cow-goat milk mixture. The analysis were done at the storage days of 1., 4., 7., 14., 21. and 40. At this study, changes of titrable acidity, pH value, total mesophilic aerobic bacteria, Lactobacillus spp., Lactococcus spp. and yeast counts of kefir samples during the storage according to the first day storage were determined. Also, samples’ total fat content, total solid and viscosity values were determined. Sensory analysis were done by volunteer panelists. Taste, consistency and total acceptance of samples’ were evaluated. Increase on the titrable acidity and decrease on the pH value was occured during the increasing storage period. Control group and 1% (w/v) and 2% (w/v) inuline added samples’ total solid and fat content, viscosity, pH and titrable acidity (equaivalent to lactic acid %) values were investigated at the range of; 11,84 – 13,53, 4,4 – 4,8, 365,8 – 488,7, 4,45 – 4,53, 0,80 – 0,84 respectively. At the 40th day of the storage total logarithmic numbers of total mesophilic aerobic bacteria 10,50-10,55, Lactobacillus spp. 10,24-10,58, Lactococcus spp. 10,25-10,58 and yeast 7,60-7,93 cfu/ml were determined.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalışması Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından 2014/0005 no’lu proje ile desteklenmiştir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİnulin
dc.subjectKefir
dc.subjectKeçi Sütü
dc.subjectİnek Sütü
dc.subjectInuline
dc.subjectKefir
dc.subjectGoat Milk
dc.subjectCow Milk
dc.titleİnülin takviyesi ile üretilmiş inek-keçi sütü kefirinin bazı özelliklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of some properties of cow-goat milk based kefir with inuline additionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster