Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKarabulut, Sedat
dc.contributor.authorUysal, Devran
dc.date.accessioned2016-05-18T13:06:49Z
dc.date.available2016-05-18T13:06:49Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015en
dc.identifier.citationUysal, Devran. Bazı altı karbonlu monosakkaritlerin anomer miktarlarının çözelti ortamında deneysel ve hesapsal yöntemlerle tespit edilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/2683
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractMonosakkaritler canlılık için büyük öneme sahiptir ve bu bileşik sınıfının biyokimyasal reaksiyonlarının çoğu su içerisinde gerçekleşmektedir. Monosakkaritler suda çözündüğünde çok çeşitli izomerik yapılara dönüşmekte ve bu yapılar çözelti ortamında genellikle denge halinde bulunmaktadır. Gıda, tekstil, sağlık ve kozmetik gibi çeşitli alanlarda kullanılan monosakkaritlerin reaktivitelerinin daha iyi anlaşılabilmesi, denge siteminin nitel ve nicel analiziyle yakından ilgilidir. Bu tür sistemlerin spektroskopik olarak incelenmesi, maliyet ve analiz süreleri göz önüne alındığında, hiç te kolay değildir. Ancak geçtiğimiz yıllarda geliştirilen spektrum eşleştirme yöntemiyle bu tür denge sistemlerini nicel ve nitel olarak değerlendirmek daha ucuz ve pratik bir hale gelmiştir. Bu çalışmada, spektrum eşleştirme yöntemi, doğada en yaygın monosakkaritler olan D-glukoz, D-galaktoz ve D-mannoz üzerinde denenmiştir. Yöntemin uygulanması için, deneysel ve hesapsal olmak üzere iki paralel çalışma yapılmıştır. D-glukoz, D-galaktoz ve D-mannozun sulu çözeltileri, deneysel olarak FT-IR spektrofotometresinde analiz edilmiştir. Söz konusu üç monosakkaritin sulu çözeltilerinde oluşturdukları anomer dengesinde yer alan α-piranoz, ß-piranoz, α-furanoz, ß-furanoz ve açık zincirli yapıları ayrı ayrı bilgisayar ortamında modellenmiştir. Deneysel ve hesapsal olarak elde edilen verilerin spektrum eşleştirme yönteminde kullanılması ile ulaşılan sonuçlar literatürdeki deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak spektrum eşleştirme yönteminin, seçilen monosakkaritler üzerinde başarılı sonuçlar verdiği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractMonosaccharides have vital importance for living organisms and the biochemical reactions of this functional group generally occur in water. Monosaccharides can convert to many isomers when dissolved in water and these isomers are generally a part of an equilibrium system. There is a close relationship between the investigation of reactivity and qualitative and quantitative analysis of equilibrium system of monosaccharides which can be used in food, textile, health and cosmetic industries. But when the cost and the analysis duration considered the spectroscopic studies on these systems are not simple tasks. The recently generated method, which is based on spectrum match, gave chance to study the equilibrium systems cheaper and faster. The spectrum match method has been applied on the D-glucose, D-galactose and D-mannose, which are the most common species. Two parallel ways have been followed, experimental and thoretical, during the study. The experimental FT-IR spectra of D-glucose, D-galactose and D-mannose have been determined in water. The α-pyranose, β-pyranose, α-furanose, β-furanose and the unchained forms of individual monocaccharides have been modeled by softwares. Both data which are produced experimentally and theoretically have been used by spectrum match method and results have compared with literature values. It has been concluded that the recently developed spectrum match method is working for selected monosaccharides.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalışması Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından 2013/50 nolu proje ile desteklenmiştir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMonosakkariten_US
dc.subjectAnomeren_US
dc.subjectAnomerleşmeen_US
dc.subjectFT-IRen_US
dc.subjectHesapsal Kimyaen_US
dc.subjectGaussianen_US
dc.subjectMonosaccharideen_US
dc.subjectAnomerization
dc.subjectComputational Chemistry
dc.titleBazı altı karbonlu monosakkaritlerin anomer miktarlarının çözelti ortamında deneysel ve hesapsal yöntemlerle tespit edilmesien_US
dc.title.alternativeThe determination of anomer proportions of some hexoses in solution by computational and experimental methodsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster