Calamintha nepeta (L.) savı. subsp. glandulosa (Req.) P. W. Ball türünün petrol eteri, etanol ve metanol ekstrelerinin antibakteriyel, antifungal ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi
Künye
Karaarslan, Didem. Calamintha nepeta (L.) savı. subsp. glandulosa (Req.) P. W. Ball türünün petrol eteri, etanol ve metanol ekstrelerinin antibakteriyel, antifungal ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010.Özet
Lamiaceae familyası, özellikle Akdeniz ülkelerinde doğal olarak yetişen ve, 200 kadar cins ve 3000’ in üzerinde türü bulunan zengin bir familyadır Çalışmamızda Balıkesir Susurluk ilçesinden toplanan Lamiaceae familyasına ait olan ‘Güzel Nane’ olarak bilinen Calamintha nepeta subsp. glandulosa bitkisine ait metanol, etanol ve petrol eteri ekstrelerinin antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri
belirlendi. HPLC analizi ile fenolik madde içeriği belirlendi. Çalışmamızda Calamintha nepeta subsp. glandulosa bitkisine ait metanol, etanol ve petrol eteri ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon ve
mikrodilüsyon yöntemi ile incelendi ve minimum bakterisit/fungisit konsantrasyonu belirlendi. Antimikrobiyal aktivite sonucunda, bitki metanol ekstresi sadece Escherichia coli üzerinde bakterisit etki gösterdi (12.5 mg/mL). Aspergillus ochraceus ve Fusarium proliferatum üzerinde 12.5 mg/mL konsantrasyon değerinde fungisit etki gösterdi. Etanol ekstresi Proteus vulgaris üzerinde bakterisit etki
gösterirken, F. proliferatum üzerinde (1.6 mg/mL) fungisit etki gösterdi. Petrol eteri ekstresi P. vulgaris ve E. coli üzerinde 12.5 mg/mL konsantrasyon değerinde
bakterisit etki gösterdi. F. proferilatum üzerinde 1.6 mg/mL ve A. ochraceus üzerinde 6.3 mg/mL konsantrasyon değerinde fungisit etki gösterdi.
Antimikrobiyal aktivitede Staphylococcus aureus (ATCC 6538P), Klebsiella pneumonia (CCM 2318), Escherichia coli (ATCC 11230), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Proteus vulgaris (ATCC 6897), Bacillus cereus (CCM 99), Aspergillus niger van Tiegh (TA 47-3), Aspergillus flavus Link (TA 41-17),
Aspergillus ochraceus K. Wilh. (MUCL 39534), Fusarium proliferatum (Matsushima) Nirenberg (TA 18-2) ve maya olan Candida albicans (ATCC 10239)
kullanıldı. Antioksidan aktivite DPPH metodu kullanılarak yapıldı ve IC50 değerleri metanol, etanol ve petrol eter ekstreleri için sırasıyla 4.78±0.2, 10.19±0.1, 63.5±1.25 µg/mL olduğu tespit edildi. Total fenol miktarı Folin-Ciocaltaeu metoduyla incelenmiş olup, etanol ekstresinin en yüksek total fenol miktarına sahip olduğu belirlendi (187.33 mgGA/gr). Alüminyum Klorür (AlCl3) Kolorimetrik Metodu kullanılarak metanol ektresinin 21.7 mgkatakol/gr total flavonoid miktarı ile en yüksek konsantrasyonda flavonoid içerdiği tespit edildi. HPLC analizi sonucunda
bitkinin ekstrelerinde bulunan fenolik bileşikler tespit edildi ve elde ettiğimiz sonuçlarla tartışıldı. Lamiaceae is a rich family which grows naturally especially in Mediterranean countries and which has approximately 200 kinds and over 3000 species. In our study, the antimicrobial and antioxidant activities of the methanol, ethanol and petroleum ether extracts
of Calamintha nepeta subsp. glandulosa – a plant that is known as ‘Nice Mint’ and collected in Susurluk county of Balıkesir Province – have been determined.
In our study, the antimicrobial activities of the methanol, ethanol and petroleum ether extracts of Calamintha nepeta subsp. glandulosa were examined using the disc diffusion and microdilution methods, and a minimum bactericide/fungicide concentration was determined. As a result of its antimicrobial activity, the methanol extract of the plant had a bactericide
effect only on Escherichia coli (12.5 mg/mL). It had a fungicide effect on Aspergillus ochraceus and Fusarium proliferatum with a concentration of 12.5 mg/mL. The ethanol extract had a bactericide effect on Proteus vulgaris, whereas it had a fungicide effect on F. proliferatum (1.6 mg/mL). While the petroleum ether extract had a bactericide effect on P. vulgaris and E. coli with a concentration of 12.5 mg/mL, it had a fungicide effect on F. proferilatum with a concentration of 1.6 mg/mL and on A. ochraceus with a concentration of 6.3 mg/mL. For the antimicrobial activity, Staphylococcus aureus (ATCC 6538P), Klebsiella pneumonia (CCM 2318), Escherichia coli (ATCC 11230), Pseudomonas aeruginosa (ATCC
27853), Proteus vulgaris (ATCC 6897), Bacillus cereus (CCM 99), Aspergillus niger van Tiegh (TA 47-3), Aspergillus flavus Link (TA 41-17), Aspergillus ochraceus K. Wilh. (MUCL 39534), Fusarium proliferatum (Matsushima) Nirenberg (TA 18-2) and Candida albicans (ATCC 10239), which is a yeast, were used. The antioxidant activity was carried out using the DPPH method and the IC50 values of the methanol, ethanol and petroleum ether extracts were found to be 4.78±0.2, 10.19±0.1, 63.5±1.25 µg/mL respectively. The amount of total phenol was examined using the FolinCiocaltaeu method and it was found that the ethanol extract had the highest amount of total phenol (187.33 mgGA/gr). Using the Aluminium Chloride (AlCl3) Colorimetric Method, it was determined that the methanol extract contained the highest concentration of flavonoid (21.7 mgCatachol/gr). By means of HPLC analysis, phenolic compounds were determined in the extracts of the plant and the results were discussed.