Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGürbüz, Ali Kemal
dc.contributor.authorİrdem, Alaattin
dc.date.accessioned2016-01-20T06:35:01Z
dc.date.available2016-01-20T06:35:01Z
dc.date.issued2010
dc.date.submitted2010en
dc.identifier.citationİrdem, Alaattin. Konaklama işletmeleri için bir maliyetleme modeli önerisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/1770
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractİletişim ve üretim teknolojilerinin gelişmesi ve şiddetli rekabet, işletmelerin üretim ve satış politikalarını etkilemekte ve dolayısıyla maliyet sistemlerinin yeniden organizasyonunu zorunlu kılmaktadır. Çünkü, şiddetli rekabetin sonucu olarak, işletmeler artık, fiyat belirlerken hareket alanının müşterilerin kabul edebileceği bir fiyat düzeyi ile sınırlı olması ve müşteri tatminine yönelik uygulamaların giderek önem kazanması gerçeği ile karşı karşıyadır. Bu durum konaklama işletmeleri için de geçerlidir. Hatta, yüksek maliyetlerin söz konusu olduğu ve sunulan hizmetin müşteri memnuniyetine endeksli olduğu konaklama işletmeleri açısından daha önemlidir. Bu çalışmamızda, konaklama işletmelerinde ağırlıklı olarak maliyet düşürmeye yönelik stratejik uygulamaların neler olabileceği incelenecektir. Bu kapsamda, faaliyet tabanlı maliyetleme (FTM) ve hedef maliyetleme (HM) yöntemlerinin konaklama işletmelerinde birlikte uygulanabilirliği değerlendirilecektir. Çalışmanın birinci bölümünde, temel maliyet kavramları, geleneksel maliyet sistemleri ve bu sistemlerin konaklama işletmeleri açısından etkinlikleri incelenecektir. İkinci bölümde, stratejik maliyet yönetimi araçları ve bu araçların konaklama işletmelerindeki uygulamaları değerlendirilecektir. Üçüncü bölümde, bir Konaklama İşletmesinde hedef maliyetleme (HM) ve faaliyet tabanlı maliyetleme (FTM) yaklaşımlarını içeren bir maliyetleme modeli önerisinde bulunulacaktır.en_US
dc.description.abstractThe intensive competition and development of information and production technologies affects production and selling policies of business hence their cost systems are required reorganization. Because, as a result of intensive competition, managements face the fact that their operation scopes are limited with price level which may be acceptable by customers and applications based on the customer satisfaction are getting important. This situation is valid for hospitality industry as well. However, it is more important for hospitality enterprises because their cost level is higher and their service types are much dependent on customer satisfaction. In this study, it will be mostly examined that what kind of strategic applications related to decrease costs there could be in the hospitality businesses. In the context, it will be explained to what extend activity based costing and target costing methods are applicable to these businesses. In the first chapter, general cost concepts, traditional costing systems and their efficiencies on the hospitality managements will be examined. In the second chapter, strategic cost management systems and their applications for hospitality business will be evaluated. In the third part, a costing model including approaches of target costing and activity based costing systems for hospitality businesses will be reviewed and proposed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMaliyet Sistemien_US
dc.subjectMaliyet Düşürmeen_US
dc.subjectKonaklama İşletmelerien_US
dc.subjectHedef Maliyetleme Sistemien_US
dc.subjectFaaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemien_US
dc.subjectMüşteri Memnuniyetien_US
dc.subjectCost System
dc.subjectDecrease Cost
dc.subjectHospitality Enterprises
dc.subjectTarget Costing
dc.subjectActivity Based Costing
dc.subjectCustomer Satisfaction
dc.titleKonaklama işletmeleri için bir maliyetleme modeli önerisien_US
dc.title.alternativeA costing model proposal for hospitality businessen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster