Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorÇetinkaya, Vahide
dc.contributor.authorGirgin, Göksel Kemal
dc.date.accessioned2025-04-14T13:01:31Z
dc.date.available2025-04-14T13:01:31Z
dc.date.issued2019en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.urihttp://doi.org/10.21325/jotags.2019.430
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/16814
dc.description.abstractBir ülkenin sosyal ve ekonomik açıdan istenilen uygarlık düzeyine ulaşabilmesi; bedensel ve zihinsel açıdan sağlıklı ve güçlü bireylerin varlığına bağlıdır. Yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturan beslenme, fizyolojik ihtiyaçlar arasında yer almakla birlikte bireylerin yaşamında en temel ihtiyaçlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu bağlamda tüketicilerin restoranlarda sağlıklı beslenme davranışlarının belirlenmesi son derece önem arz etmektedir. Bu çalışmada tüketicilerin sağlıklı beslenme davranışlarının belirlenmesinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada kullanılan veriler anket yöntemi ile elde edilmiş olup, istatistiksel analizler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda katılımcıların sağlıklı beslenme davranışları ile bu davranışların belirlenmesinde etkili olan faktörler ve sosyo-demografik faktörler arasında kısmen anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların restoranlarda sağlıklı beslenme davranışı ve restoranı destekleme isteklerinin kilo ile aralarında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılırken boy ile anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların sağlıklı menü öğelerini yeme niyetlerine bakıldığında, sağlıklı menü öğelerini seçmeye istekliyken, yoğun olarak tercih ettikleri restoran türünün ise fastfood ve kafeterya tarzı restoranlar olduğu görülmekle birlikte diğer yandan yöresel restoranların lüks ve alakart restoran türlerine göre daha çok tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe ability of a country to reach the desired level of social and economic civilization, depends on the presence of healthy and strong individuals, physically and mentally. Nutrition, which forms the basis of health in every period of life, is one of the most basic physiological needs in the life of individuals. In this context, it is very important to determine the healthy eating behavior of the customers in restaurants. The aim of this study is to determine the factors that are effective in determining the healthy eating behaviors of the customers. The data used in the study were obtained by questionnaire method and were evaluated with statistical analysis. As a result of the study, it was concluded that there was a significant and positive relationship between the healthy eating behaviors of the participants and the factors affecting the determination of these behaviors and sociodemographic factors. It was concluded that there was a significant difference between the participants' healthy eating behavior and restaurant support requests in the restaurants. When the intention of the participants to eat healthy menu items is taken into consideration, it is seen that while they are willing to choose healthy menu items, the type of restaurant they prefer is fastfood and cafeteria-style restaurants.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherRahman Temizkanen_US
dc.relation.isversionof10.21325/jotags.2019.430en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİçecek işletmelerien_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectSağlıklı Beslenmeen_US
dc.subjectYiyecek, İçecek İşletmelerien_US
dc.subjectRestoranlarda Sağlıklı Beslenmeen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectHealthy Eatingen_US
dc.subjectFood and Beverage Businessen_US
dc.subjectHealthy Eating in Restaurantsen_US
dc.titleTüketicilerin restoranlarda sağlıklı beslenme davranışlarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of customers' healthy nutritional behaviors in restaurantsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9770-5335en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9000-5256en_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage1461en_US
dc.identifier.endpage1487en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - İdari Personel ve Öğrencien_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record