dc.contributor.author | Çetinkaya, Vahide | |
dc.contributor.author | Girgin, Göksel Kemal | |
dc.date.accessioned | 2025-04-14T13:01:31Z | |
dc.date.available | 2025-04-14T13:01:31Z | |
dc.date.issued | 2019 | en_US |
dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
dc.identifier.uri | http://doi.org/10.21325/jotags.2019.430 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/16814 | |
dc.description.abstract | Bir ülkenin sosyal ve ekonomik açıdan istenilen uygarlık düzeyine ulaşabilmesi; bedensel
ve zihinsel açıdan sağlıklı ve güçlü bireylerin varlığına bağlıdır. Yaşamın her döneminde
sağlığın temelini oluşturan beslenme, fizyolojik ihtiyaçlar arasında yer almakla birlikte
bireylerin yaşamında en temel ihtiyaçlar arasında ilk sırada yer almaktadır. Bu bağlamda
tüketicilerin restoranlarda sağlıklı beslenme davranışlarının belirlenmesi son derece önem
arz etmektedir. Bu çalışmada tüketicilerin sağlıklı beslenme davranışlarının belirlenmesinde
etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada kullanılan veriler anket
yöntemi ile elde edilmiş olup, istatistiksel analizler aracılığıyla değerlendirilmiştir.
Araştırmanın sonucunda katılımcıların sağlıklı beslenme davranışları ile bu davranışların
belirlenmesinde etkili olan faktörler ve sosyo-demografik faktörler arasında kısmen anlamlı
ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların restoranlarda sağlıklı
beslenme davranışı ve restoranı destekleme isteklerinin kilo ile aralarında anlamlı bir
farklılık olduğu sonucuna ulaşılırken boy ile anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna
ulaşılmıştır. Katılımcıların sağlıklı menü öğelerini yeme niyetlerine bakıldığında, sağlıklı
menü öğelerini seçmeye istekliyken, yoğun olarak tercih ettikleri restoran türünün ise
fastfood ve kafeterya tarzı restoranlar olduğu görülmekle birlikte diğer yandan yöresel
restoranların lüks ve alakart restoran türlerine göre daha çok tercih edildiği sonucuna
ulaşılmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | The ability of a country to reach the desired level of social and economic civilization,
depends on the presence of healthy and strong individuals, physically and mentally.
Nutrition, which forms the basis of health in every period of life, is one of the most basic
physiological needs in the life of individuals. In this context, it is very important to
determine the healthy eating behavior of the customers in restaurants. The aim of this study
is to determine the factors that are effective in determining the healthy eating behaviors of
the customers. The data used in the study were obtained by questionnaire method and were
evaluated with statistical analysis. As a result of the study, it was concluded that there was
a significant and positive relationship between the healthy eating behaviors of the
participants and the factors affecting the determination of these behaviors and sociodemographic factors. It was concluded that there was a significant difference between the
participants' healthy eating behavior and restaurant support requests in the restaurants.
When the intention of the participants to eat healthy menu items is taken into consideration,
it is seen that while they are willing to choose healthy menu items, the type of restaurant
they prefer is fastfood and cafeteria-style restaurants. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Rahman Temizkan | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.21325/jotags.2019.430 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | İçecek işletmeleri | en_US |
dc.subject | Beslenme | en_US |
dc.subject | Sağlıklı Beslenme | en_US |
dc.subject | Yiyecek, İçecek İşletmeleri | en_US |
dc.subject | Restoranlarda Sağlıklı Beslenme | en_US |
dc.subject | Nutrition | en_US |
dc.subject | Healthy Eating | en_US |
dc.subject | Food and Beverage Business | en_US |
dc.subject | Healthy Eating in Restaurants | en_US |
dc.title | Tüketicilerin restoranlarda sağlıklı beslenme davranışlarının belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Determination of customers' healthy nutritional behaviors in restaurants | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
dc.contributor.department | Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-9770-5335 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-9000-5256 | en_US |
dc.identifier.volume | 7 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1461 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1487 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - İdari Personel ve Öğrenci | en_US |