4-aminobenzoikasit ve 4-hidrazinobenzoikasit’in aldehitler ile olan tepkimelerinin FTIR ile eş zamanlı incelenmesi
Künye
Yaşar, Levent. 4-aminobenzoikasit ve 4-hidrazinobenzoikasit’in aldehitler ile olan tepkimelerinin FTIR ile eş zamanlı incelenmesi.Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2025.Özet
This thesis investigates the formation of imines through the reactions of 4-aminobenzoicacid (PABA) and 4-hydrazinobenzoicacid (PHBA) with various aromatic aldehydes, monitored in real-time (İn-Situ) using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). The "background method" was employed to track the reactions in real time. Reactants, namely aldehydes and amines, were separately dissolved in ethanol to prepare solutions at specific concentrations. These solutions were then mixed, and the initial moment of the reaction was defined as the "background" in the FTIR instrument. Subsequently, IR spectra of the reaction medium were recorded at predetermined time intervals. Ethanol was used as the solvent for all reactions. The spectral data obtained were thoroughly analyzed to understand the kinetic behavior and mechanism of imine formation over time. This study demonstrates the potential of FTIR spectroscopy in elucidating reaction kinetics and mechanisms, aiming to contribute significantly to the existing literature in this field. Bu tez çalışmasında, 4-aminobenzoikasit (PABA) ve 4-hidrazinobenzoikasit’in (PHBA) çeşitli aromatik aldehitlerle gerçekleştirdiği imin oluşumu reaksiyonlarının, Fourier Dönüşüm Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR) kullanılarak zamana bağlı olarak eş zamanlı izlenmesi (İn-Situ) hedeflenmiştir. Reaksiyonların gerçek zamanlı izlenmesinde “background yöntemi” kullanılmıştır. Bu kapsamda, reaksiyona giren aldehit ve amin bileşenleri, ayrı ayrı etanol içerisinde çözülerek belirli konsantrasyonlarda hazırlanmıştır. Elde edilen çözeltiler karıştırıldığında, reaksiyonun başlangıç anı FTIR cihazında “background” olarak tanımlanmıştır. Daha sonra, belirli zaman aralıklarında reaksiyon ortamının IR spektrumları kaydedilmiştir.
Reaksiyonlarda çözücü olarak etanol kullanılmıştır. Elde edilen spektral veriler, imin oluşumunun zamana bağlı kinetik davranışını ve reaksiyon mekanizmasını anlamak amacıyla detaylı olarak analiz edilmiştir.
Bu çalışma, FTIR spektroskopisinin reaksiyon kinetiği ve mekanizmasının aydınlatılmasındaki potansiyelini göstermekte ve bu alanda literatüre önemli bir katkı sağlamayı amaçlamaktadır.