dc.contributor.advisor | Doğdubay, Murat | |
dc.contributor.author | Koçoğlu, Şakire Nur | |
dc.date.accessioned | 2024-11-28T08:31:25Z | |
dc.date.available | 2024-11-28T08:31:25Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.date.submitted | 2024 | |
dc.identifier.citation | Koçoğlu, Şakire Nur. Destinasyonların gastronomi değerini artırmada kadın kooperatiflerinin rolü: Balıkesir örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2024. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/15320 | |
dc.description | Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.description.abstract | Çalışma, Balıkesir ilinde faaliyet gösteren kadın kooperatiflerinin yöresel ürünlerin tanıtımı, coğrafi işaretlerin kullanımı ve bölgesel ekonomiye katkılarına odaklanmaktadır. Çalışmada kooperatiflerin kuruluş ve gelişim süreçleri, üyelerin kişisel ve ekonomik değişimleri, gastronomi değerinin pazarlama ve tanıtımdaki etkileri, bölgesel kalkınmaya olan katkıları ve karşılaşılan zorluklar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırma, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve içerik analizi yöntemini kullanarak, kooperatif üyeleri ile yapılan derinlemesine görüşmeler üzerine kuruludur. Bulgular, kooperatiflerin, kadınların ekonomik bağımsızlığını ve toplumsal rolünü güçlendirmede önemli bir araç olduğunu ortaya koymaktadır. Kooperatiflerin tanıtılan ürünlerinin, yerel ve ulusal pazarda rekabet gücünü artırdığı ve böylece yerel ekonomiye önemli katkılar sağladığı belirlenmiştir. Çalışma ayrıca, kooperatiflerin karşılaştığı başlıca zorlukları, özellikle finansman ve bürokratik engelleri ve bu zorlukların üstesinden gelmek için uygulanabilecek stratejileri ele almaktadır. Öneriler bölümünde, kooperatiflerin sürdürülebilirlik ve genişlemelerini desteklemek amacıyla yerel yönetimlerin rolünün artırılması, eğitim programlarının güçlendirilmesi ve alternatif finansman yöntemlerinin kullanılması gibi çözüm yolları sunulmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | The study focuses on the promotion of local products, the use of geographical indications, and the contributions to the regional economy by women's cooperatives operating in the Balıkesir province. The establishment and development processes of the cooperatives, the personal and economic changes of the members, the impact of gastronomic value on marketing and promotion, contributions to regional development, and the challenges faced are examined in detail. The research is based on in-depth interviews with cooperative members, using semi-structured interviews and content analysis methods. The findings reveal that cooperatives are a significant tool in empowering women's economic independence and social roles. It has been determined that the products promoted by the cooperatives increase their competitiveness in local and national markets, thereby making significant contributions to the local economy. The study also addresses the main challenges faced by cooperatives, particularly financial and bureaucratic obstacles, and strategies that can be implemented to overcome these challenges. In the recommendations section, solutions such as increasing the role of local governments to support the sustainability and expansion of cooperatives, strengthening training programs, and using alternative financing methods are presented. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kadın Kooperatifleri | en_US |
dc.subject | Sındırgı | en_US |
dc.subject | Gastronomi | en_US |
dc.subject | Gastronomi Değeri | en_US |
dc.subject | Coğrafi İşaretler | en_US |
dc.subject | Women's Cooperatives | en_US |
dc.subject | Sındırgı | en_US |
dc.subject | Gastronomy | en_US |
dc.subject | Gastronomy Values | en_US |
dc.subject | Geographical Indications | en_US |
dc.title | Destinasyonların gastronomi değerini artırmada kadın kooperatiflerinin rolü: Balıkesir örneği | en_US |
dc.title.alternative | The role of women's cooperatives in increasing the gastronomy values of destinations: the case of Balikesir | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |