Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorNakiboğlu, Nuri
dc.contributor.authorTünay, Zeki
dc.date.accessioned2016-01-19T13:37:56Z
dc.date.available2016-01-19T13:37:56Z
dc.date.issued2003
dc.date.submitted2003en
dc.identifier.citationTünay, Zeki. Katodik sıyırma voltametrisi (CSV) ile arsenik tayini, kemometrik yaklaşım ve uygulamaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/1441
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractArseniğin hava, toprak ve suda geniş bir dağılım göstermesinden dolayı bütün yiyecek ve içeceklerde bulunma riski vardır. Amerikan Toksik Maddeler, ve Hastalıklar Kayıt Kurumu (ATSDR)'na göre arseniğin minimum risk seviyesi ağız yoluyla akut durum için 5 \ı g/kg/gün ve kronik durum için 3 ug/kg/gün'dür. Bu nedenle çevre örneklerinde arsenik tayini ve türlemesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada arsenik(III)'ün analizi için kare dalga katodik sıyırma voltammetrisi kullanılmıştır. Yöntemin duyarlığına ve kesinliğine HC1 derişimi, CuCİ2 derişimi, hidrazin sülfat derişimi, biriktirme potansiyeli, biriktirme süresi ve hücre sıcaklığı faktörlerinin etkisi incelenmiştir. Bazı deneysel parametreler Cu(II) derişimi, biriktirme potansiyeli ve biriktirme süresinin optimizasyonu için merkezi karışık düzenleme kullanılmıştır. Metot Balıkesir'in özel tatlısı olan höşmerime ve bazı içme sularına uygulanmıştır. Arsenik tayini için örnekler mikro dalga fırında 30 dakika süre ile nitrik asitte bozundurulmuş ve As(V)'i As(III)'e indirgemek için askorbik asit ve potasyum iyodür karışımı kullanılmıştır. Belirtme alt sının 71 s biriktirme süresi için 0.06 ug/L hesaplanmıştır.en_US
dc.description.abstractArsenic can be found in all beverages, foods and foodstuffs since it is widely distributed in air, water and soil. According to Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR), minimal risk levels of arsenic are 5 ııg/kg/day and 3 (ag/kg/day for acute and chronic oral exposure, respectively. For this reason determination and speciation of arsenic is important in environmental samples. In this study square wave cathodic stripping voltammetry (SWCSV) has been used for the analysis of As(III). Factors affecting sensitivity and precision of the method including concentrations of HC1, CuCİ2 and hidrazinium sulfate, deposition potential, deposition time and cell temperature were investigated. Central composite design has been also used for optimisation of some experimental parameters such as deposition potential, deposition time and Cu(II) concentration. The method was applied some drinking waters and höşmerim which is a special sweet for Balıkesir City of Turkey. For the determination of As(V) the samples were digested in microwave oven for 30 minute using nitric acid. Ascorbic acid and potassium iodide were used to reduce As(V) to As(III) in the sample prior to SWCSV determination. Detection limit of the method was calculated as 0.06 ug/L for 71 s deposition time.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectArsenik
dc.subjectKatodik Sıyırma Voltammetrisi
dc.subjectHöşmerim
dc.subjectArsenic
dc.subjectCathodic Stripping Voltammetry
dc.titleKatodik sıyırma voltammetre (CSV) ile arsenik tayini, kemometrik yaklaşım ve uygulamalarıen_US
dc.title.alternativeDetermination of arsenic by cathodic stripping voltammetry (CSV), chemometric approach and applicationsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster