Yerel lezzetlerin destinasyon seçim sürecine etkisi ve gastronomi turizmi açısından incelenmesi: Edremit Körfezi örneği
Citation
Sönmez, Hatice. Yerel lezzetlerin destinasyon seçim sürecine etkisi ve gastronomi turizmi açısından incelenmesi: Edremit Körfezi örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023.Abstract
Çalışmanın amacı, Edremit Körfezi'ni ziyaret eden turistlerin yerel yiyecekler hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülerek, turistlerin destinasyon tercihlerinde gastronomi turizminin etkisinin belirlenmesi ve bölgenin gastronomi turizmi kapsamında pazarlanmasına katkı sağlayacak bir çalışmanın gerçekleştirilmesidir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, çalışma konusuyla ilgili literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde, çalışmada kullanılan yöntemler hakkında bilgi verilmektedir. Çalışma kapsamında yapılan anket çalışmasına Edremit Körfezi'ni ziyaret eden 400 kişiye anket çalışması uygulanmıştır. Üçüncü bölümde, anket çalışmasından elde edilen bulgular ve yorumlar yer almaktadır. Son bölümde ise çalışmadan elde edilen sonuçlar ve öneriler sunulmaktadır. Edremit Körfezi'ni ziyaret eden turistlerin, büyük bir kısmının bölgeyi deniz-kum-güneş turizmi için tercih ettiği görülmüştür. Katılımcılara destinasyon seçimini etkileyen faktörler sorulduğunda sırasıyla iklim ve hava koşulları, doğal ve coğrafi zenginlikler, daha önceki ziyaret tecrübesi seçeneklerinin etkili olduğu görülmüştür. Yerel lezzetler altıncı sırada yer almaktadır. Katılımcıların bölgede yedikleri yemekleri genel olarak olumlu yönde değerlendirdikleri gözlemlenmiştir. The aim of the study is to measure the knowledge level of tourists visiting Edremit Bay about local foods, to determine the effect of gastronomy tourism on tourists' destination preferences and to carry out a study that will contribute to the marketing of the region within the scope of gastronomy tourism. The study consists of four parts. In the first part of the study, a literature review on the subject of the study was conducted. In the second part, information about the methods used in the study is given. A questionnaire study was applied to 400 people who visited Edremit Bay. In the third part, the findings and comments obtained from the survey study are included. In the last section, the results and recommendations obtained from the study are presented. It has been observed that most of the tourists visiting Edremit Bay prefer the region for sea-sand-sun tourism. When the participants were asked about the factors affecting the choice of destination, it was seen that climate and weather conditions, natural and geographical richness, and previous visit experience options were effective respectively. According to the results, local tastes are in the sixth place. When the participants were asked to evaluate the food they ate during their vacation, it was observed that they generally evaluated it positively.