Madra Dağı’nın zeytin kültürü ile zeytin terapi turizmine yönelik nitel bir çalışma: Bahadınlı köyü örneği
Citation
Berberoğlu, Batuhan. Madra Dağı’nın zeytin kültürü ile zeytin terapi turizmine yönelik nitel bir çalışma: Bahadınlı köyü örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023.Abstract
Günümüzde değişen tüketici davranışları bireyleri kitle turizminden alternatif turizm ve özel ilgi turizmi türlerine yönlendirmektedir. Bu noktada kırsal alanlarda gerçekleştirilen turizm faaliyetleri önem arz ederek gelişim göstermektedir. Zeytincilik faaliyeti gerçekleştirilen kırsal alanlarda yeni bir turizm türü olarak zeytin ve zeytinyağı turizmi 2010 yılından itibaren bilimsel literatürde araştırılmaya başlanmıştır. Zeytin ve zeytinyağı turizmi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerde zeytinyağının sağlık ve sağlıklı yaşam amaçlı kullanımına yer verilmemektedir. Buradan hareketle hem zeytin ve zeytinyağı turizmi faaliyetlerini hem de zeytinyağının sağlık ve sağlıklı yaşam amaçlı kullanımını kapsayan zeytin terapi turizmi (ZTT) kavramı geliştirilerek bilimsel literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. ZTT kavramı zeytin bakım, onarım, hasat ve işleme, zeytin ve zeytinyağı tadımı, oleoteca ziyaretleri, zeytin ve zeytinyağı müze gezileri, zeytinlik manzaralar, zeytin bahçeciliği, zeytin ve zeytinyağı banyosu, zeytin rotaları, zeytin anıt ağaç ziyareti gibi zeytin ve zeytinyağı ile gerçekleştirilen bütün turistik ve sağlık ve sağlıklı yaşam için faaliyetleri kapsamaktadır. Araştırma sahası olarak hem zeytincilik geçmişi ve kültürüne sahip hem de zeytin varlığı ve üretilen zeytinyağının kalitesi nedeniyle Balıkesir ili Burhaniye ilçesine bağlı Bahadınlı Köyü (Balıkesir’in büyükşehir olması sonucunda mahalle statüsüne geçen Bahadınlı, kırsal alan özellikleri taşıması nedeniyle bu araştırmada köy olarak ifade edilmektedir) seçilmiştir. Araştırmanın örneklemini Bahadınlı köyü muhtarı ve köyde faaliyet gösteren zeytinyağı işletmeleri sahipleri oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı-yapılandırılmış görüşme kullanılarak Bahadınlı köyü muhtarı ve zeytinyağı işletmesi sahiplerinin zeytin terapi turizmine bakış açısı, sağlayacakları katkılar ve bölgede gerçekleştirilebilecek zeytin terapi turizmi faaliyetleri belirlenerek Bahadınlı köyünün ZTT potansiyelinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda Bahadınlı köyünde zeytin terapi turizmi kapsamında gerçekleştirilebilecek faaliyetler belirlenmiş olup, işletme sahipleri ve köy muhtarının bölgede turizmi geliştirmek istedikleri ve zeytin terapi turizmine kapsamında düzenlenecek gezi, hasat, şenlik, festival gibi turistik etkinliklere katkı sağlanacağı sonucuna ulaşılmıştır. Today, changing consumer behaviours direct individuals from mass tourism to
alternative tourism and special interest tourism types. At this point, tourism activities
carried out in rural areas that are important and developing. Olive and olive oil tourism as a new type of tourism in rural areas where olive cultivation activities are carried out has started to be researched in the scientific literature since 2010. In the activities carried out within the scope of olive and olive oil tourism, the use of olive oil for health and healthy life is not included. From this perspective, the concept of olive therapy tourism (ZTT), which covers both olive and olive oil tourism activities and the use of olive oil for health and wellness, was developed and introduced to the scientific
literature. The concept of ZTT includes all touristic and health and wellness activities
carried out with olives and olive oil such as olive care, repair, harvesting and
processing, olive and olive oil tasting, oleoteca visits, olive and olive oil museum
visits, olive grove landscapes, olive gardening, olive and olive oil bathing, olive routes
and olive monument tree visits. Bahadınlı Village of Burhaniye district of Balıkesir province (Bahadınlı, which became a neighbourhood as a result of the metropolitanisation of Balıkesir, is referred to as a village in this study due to its rural area characteristics) was selected as the research area due to its olive farming history and culture as well as the presence of olives and the quality of olive oil produced. The sample of the research consists of the headman of Bahadınlı village and the owners of olive oil businesses operating in the village. In the research, it was aimed to reveal the olive therapy tourism potential of Bahadınlı village by determining the perspective of Bahadınlı village headman and olive oil business owners on olive therapy tourism, The contributions they will provide and the ZTT activities that can be carried out in the region by using in-depth interviews from qualitative research methods. As a result of the research, the activities that can be carried out within the scope of olive therapy tourism in Bahadınlı village have been determined and it has been concluded that the business owners and the village headman want to develop tourism in the region and will contribute to touristic activities such as trips, harvests, festivals and festivals to be organised within the scope of olive therapy tourism.