Turizm rehberliğinde alan uzmanlığı önerisi: 'Zeytin tarımı ve zeytinyağı' üzerine turist rehberliği
Künye
Budak, Feyza. Turizm rehberliğinde alan uzmanlığı önerisi: 'Zeytin tarımı ve zeytinyağı' üzerine turist rehberliği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022.Özet
Zeytin tarımı ve zeytinyağı; gastronomi turizmi, agroturizm, kırsal turizm, etkinlik turizmi, doğa turizmi ve tarımsal turizm gibi alanlarda hizmet sunulabilecek önemli bir kültür temasıdır. Bu alanın turizmde kültürel bir öğe olarak kazandırılması ve alanda uzmanlaşmış turist rehberlerinin rol alması önem arz etmektedir. Bu çalışma, dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde turist rehberliği mesleği, ikinci bölümünde turist rehberliğinde uzmanlaşma ve uzmanlık alanları detaylandırılmıştır. Üçüncü bölümde zeytin, zeytinyağı ve zeytin tarımının Dünya'daki ve Türkiye'deki durumu açıklanmaya çalışılmıştır. Dördündü bölümde çalışmanın problemi, amacı, önemi ve yöntemi yer almaktadır. Araştırmanın bulguları ve yorumları üzerinde durularak, elde edilen veriler doğrultusunda araştırmanın sonuçlarına ve önerilerine yer verilmiştir. Araştırmanın verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla üç farklı çalışma grubundan elde edilmiştir. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada araştırmacının hazırladığı sorular uzmanlar tarafından değerlendirilerek son halini almıştır. Görüşme formları ile paydaşların zeytin tarımı ve zeytinyağının; Türkiye için değerlendirilmesi, turizm alanına kazandırılması ve turist rehberliğinde uzmanlık alan önerisi getirilmesi konularında görüşleri değerlendirmeye alınmıştır. Rehberlik mesleği için alan uzmanlığı konusunda 'Zeytin Tarımı ve Zeytinyağı Turist Rehberliği 'nin gündeme gelmesi önerilmektedir. Olive farming and olive oil; It is an important cultural theme that can be served in areas such as gastronomy, agrotourism, rural, event tourism, nature tourism and agricultural tourism. It is important that this area is brought in as a cultural element in tourism and that tourist guides who are specialized in the field take a role. This study consists of four main parts. In the first part of the study, the profession of tourist guiding, and in the second part, the specialization and areas of expertise in tourist guiding are detailed. In the third chapter, the situation of olive, olive oil and olive agriculture in the World, in Turkey has been tried to be explained. In the fourth chapter, the problem, purpose, importance and method of the study are included. By emphasizing the findings and comments of the research, the results and suggestions of the research are given in line with the data obtained. The data of the study were obtained from three different study groups through a semi-structured interview form. In study, which was designed as a qualitative research, questions prepared by the researcher were evaluated by the experts and took their finalform. By interview forms, the stakeholders' olive agriculture and olive oil; His views on the subject of evaluation for Turkey, bringing it to the field of tourism, and offering a field of expertise in tourist guidance were taken into consideration. Therefore, it is suggested that 'Olive Agriculture and Olive Oil Tourist Guidance' should be brought to the agenda in the field of expertise for the guiding.