Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAtalay, Hasan
dc.contributor.authorGülşen, Hatice Kübra
dc.date.accessioned2021-09-20T09:50:39Z
dc.date.available2021-09-20T09:50:39Z
dc.date.issued2020en_US
dc.date.submitted2020
dc.identifier.citationGülşen, Hatice Kübra. Süt sığırlarının geçiş dönemi beslenmesinde L- karnitin kullanımının ketozis ve karaciğer yağlanması gibi metabolizma hastalıkları, bazı kan parametreleri, süt verimleri ve kompozisyonları ile canlı ağırlık üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/11648
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu araştırma geçiş dönemindeki(doğum öncesi 3 hafta – doğum sonrası 3 hafta) süt inekleri diyetlerinde L karnitin kullanımının başta karaciğer yağlanması, ketozis olmak üzere verim perforformansı üzerine etkisini belirlemek üzere yapılmıştır. Çalışmada, 3-5. laktasyonda toplam 21 baş holstein ırkı inek kullanılmış olup, normal diyetle beslenen grup kontrol (10 baş), oralyolla günlük 6 g rumen korunmalı L-karnitin verilen grup ise deneme grubunu (n= 11 baş) oluşturmuştur. Araştırmanın -21, -14, 7 ve 0. günde, doğum sonrası 7, 14, ve 21. günlerde kan örnekleri alınmış, olan kan serumlarından NEFA, BHBA, Ca, P, BUN, GGT, Trigliserit, ve Glikoz analizleri yapılmıştır. Denemede hayvanların süt verimleri, süt kompozisyonu ile doğum sonrası 21. günde canlı ağırlık değişimleri incelenmiştir. Çalışmadan kontrol ve karnitin verilen gruplarda serum NEFA ve BHBA düzeyleri arasında istatistiksel bakımdan farklılık görülmezken, gikoz düzeyi haftalara göre istatistiki açıdan (p<0.001) önemli düzeyde bulunmuştur. Doğum sonrasında kontrol grubunda glikoz seviyesinde şiddetli düşüş gözlenirken, karnitinverilen grubun normal değerler aralığında kalmıştır. Karnitin verilen grubun serum BUN değeri, kontrol grubuna göre (p<0.05) önemli düzeyde düşük bulunmuştur. Ca, P, GGT, ve trigliserit değerlerinde istatistiki açıdan önemli farklılık meydana gelmemiştir (p>0.05). L-karnitinin süt verimleri, süt kompozisyonları ve canlı ağırlık üzerine istatistiki açıdan önemli düzeyde etkisi olmamıştır. Sonuç olarak, elde edilen verilere göre günlük oral 6 g L-karnitin uygulanmasıyla yağ asitlerinin dokulara alınımı ile enerji metabolizmasındaki kullanımının arttığını ve kas protein katabolizmasının azaldığı söylenebilir.en_US
dc.description.abstractThis research was carried out to determine the effect of L carnitine use on yield performance, especially on liver fatty, ketosis, in dairy cow diets in the transition period. (3 weeks before birth - 3 weeks after birth). In the study, 3-5. A total of 21 head holstein cows were used in lactation, and the group fed with normal diet was the control group (10 heads), and the group given the daily 6 g of rumen protected L-carnitine orally (n = 11 heads). Blood samples were taken on -21, -14, 7 and 0 days, 7, 14, and 21 days after delivery, and NEFA, BHBA, Ca, P, BUN, GGT, Triglyceride, and Glucose analyzes were done from blood serums. In the experiment, milk yield, milk composition and live weight changes on the 21st day after birth were examined. In the study, the serum NEFA and BHBA levels were not statistically different between the control and carnitine groups, while the glucose level was found to be statistically significant (p <0.001) by weeks. After birth, a severe decrease was observed in the glucose level in the control group, while the carnitine group remained within the normal range. The serum BUN value of the carnitine group was significantly lower than the control group (p <0.05). There was no statistically significant difference in Ca, P, GGT, and triglyceride values (p> 0.05). L-carnitine had no statistically significant effect on milk yields, milk compositions and live weight. As a result, according to the data obtained, it can be said that with the administration of 6 g L-carnitine daily, the intake of fatty acids into tissues increases its use in energy metabolism and muscle protein catabolism decreases.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGeçiş Dönemien_US
dc.subjectL-Karnitinen_US
dc.subjectKetozisen_US
dc.subjectKaraciğer Yağlanmasıen_US
dc.subjectTransition Perioden_US
dc.subjectL Carnitinen_US
dc.subjectKetosisen_US
dc.subjectHepatic Lipidozisen_US
dc.titleSüt sığırlarının geçiş dönemi beslenmesinde L- karnitin kullanımının ketozis ve karaciğer yağlanması gibi metabolizma hastalıkları, bazı kan parametreleri, süt verimleri ve kompozisyonları ile canlı ağırlık üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of use of L-carnitine on ketosis and liver lubrication, some blood parameters, milk yields and compositions and live weight in the transition period of milk cowen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster