Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorArslan, Oktay
dc.contributor.authorAlkaya, Özge
dc.date.accessioned2021-09-13T07:27:43Z
dc.date.available2021-09-13T07:27:43Z
dc.date.issued2021en_US
dc.date.submitted2021
dc.identifier.citationAlkaya, Özge. ß-galaktosidaz enziminin farklı bir yöntem ile saflaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/11614
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractβ-Galaktosidaz (β-D-galaktohidrolaz, EC 3.2.1.23 βGal), birçok oligosakkaritlerden, Dgalaktozil rezidülerinin hidrolizini katalizleyen bir enzimdir. βGal'ın, hidrolitik aktivitesi başta süt teknolojisi olmak üzere gıda endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca βGal, transgalaktozilasyon aktivitesi ile prebiyotik üretim proseslerinde uygulama alanı bulmuştur. Bu çalışmada, Aspergillus niger'den Sepharose 4B-L-tirozin-1-naftilamin kimyasal yapısına sahip hidrofobik etkileşim jeli kullanılarak β-Galaktosidaz, ilk defa saflaştırılmıştır. Bu amaçla söz konusu jel, ilgili yöntemlere göre sentezlenmiştir. Aspergillus niger'de üretilen β-Galaktosidaz, %90 Amonyum sülfat ile çöktürme işleminden sonra, direkt dengelenmiş hidrofobik etkileşim kolonuna yüklenmiştir. 1M (NH4)2SO4 içeren 0,1M Na2HPO4 (pH 8 ) ve 0,1 M Na2HPO4 (pH 8,0) elüsyon tamponu ile enzim, %53,8 verim ve 234,7 derece ile saflaştırılmıştır. Bu değerlerin literatür verileriyle karşılaştırıldığında yüksek olduğu görülmektedir. β-Galaktosidaz saflaştırılmasında kullanılan hidrofobik jel, uygun koşullarda muhafaza edilmesi ile uzun süre kullanılabilir olması elde edilen enzimin maliyetini önemli ölçüde düşürecektir. Söz konusu çalışmanın yerli enzim üretimi için farkındalık oluşturacağı ve çalışmadan elde edilecek sonuçların gerek temel bilimlerde gerekse gıda mühendisliği alanında yaygın etki göstereceği kanaatindeyiz.en_US
dc.description.abstractβ-Galactosidase (β-D-galactohydrolase, EC 3.2.1.23 βGal) is an enzyme that catalyzes the hydrolysis of D-galactosyl residues from many oligosaccharides. The hydrolytic activity of βGal is widely used in the food industry, especially in dairy technology. In addition, βGal has found application area in prebiotic production processes with its transgalactosylation activity. In this study, β-Galactosidase was purified for the first time using a hydrophobic interaction gel with the chemical structure of Sepharose 4B-L-tyrosine-1-naphthylamine from Aspergillus niger. For this purpose, the gel was synthesized according to the relevant methods. β-Galactosidase produced in Aspergillus niger was loaded directly into the equilibrated hydrophobic interaction column after precipitation with 90% Ammonium sulphate. The enzyme was purified with an elution buffer of 0,1M Na2HPO4 (pH 8) and 0,1 M Na2HPO4 (pH 8.0) containing 1M (NH4) 2SO4, and obtained with 53.8% yield and 234.7 degrees. It is seen that these values are higher than the data reported in the literature. The hydrophobic gel used in the purification of β-galactosidase will significantly reduce the cost of the obtained enzyme, as it has a longer shelf life when kept under suitable conditions. We believe that the study in question will raise awareness for domestic enzyme production and the results obtained from the study will have a widespread effect on both basic sciences and food engineering.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalışması Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından 2019/024 nolu proje ile desteklenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectβ-Galaktosidazen_US
dc.subjectAspergillus Nigeren_US
dc.subjectHidrofobik Etkileşim Kromotografisien_US
dc.subjectSaflaştırmaen_US
dc.subjectβ-Galactosidaseen_US
dc.subjectAspergillus Nigeren_US
dc.subjectHydrophobic Interaction Chromatographyen_US
dc.subjectPurificationen_US
dc.titleß-galaktosidaz enziminin farklı bir yöntem ile saflaştırılmasıen_US
dc.title.alternativePurification of ß-galactosidase enzyme by a different methoden_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster