Küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmelerinde sosyal kaytarma davranışı ve çalışan performansı analizi: Balıkesir ilinde bir uygulama
Künye
Avcı, Safiyenur. Küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmelerinde sosyal kaytarma davranışı ve çalışan performansı analizi: Balıkesir ilinde bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020.Özet
Bu yüksek lisans tezi, Balıkesir Merkez ilçelerindeki küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmeleri çalışanlarının sosyal kaytarma davranışı ve performansını analiz ederek sosyal kaytarma davranışının çalışan performansına olan etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Mevcut araştırmanın evrenini, Balıkesir Merkez ilçelerinde faaliyet sürdüren küçük ölçekli yiyecek ve içecek işletmelerinde çalışan kişiler oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğü ise Basit Tesadüfi Örnekleme yoluyla seçilen 301 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma verileri, daha önce konu ile ilgili yapılan çalışmalardan uyarlanarak hazırlanmış olan anket ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler frekans, yüzde, güvenilirlik testleri ile birlikte T- testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Bonferroni testi, korelasyon ve basit doğrusal regrasyon analizi yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda sosyal kaytarma davranışını ve çalışan performansını demografik özelliklerin kısmen etkilediği görülmüştür. Buna göre; sosyal kaytarma davranışı ile yaş, eğitim durumu ve mevcut işletmede çalışma yılı değişkenlerinin farklılık gösterdiği; cinsiyet, medeni hâl, sektörde çalışma yılı ve işletme pozisyonu değişkenlerinin ise farklılık göstermediği saptanmıştır. Çalışan performansı ile cinsiyet, eğitim durumu ve işletme pozisyonu değişkenlerine göre farklılık gösterdiği tespit edilirken; yaş, medeni hâl ve sektörde çalışma yılı değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca çalışan performansıyla sosyal kaytarma davranışı arasında istatiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğu ve sosyal kaytarmanın çalışan performansını ters yönde etkilediği tespit edilmiştir. This master's thesis was conducted to analyze and examine the effect the performance and social loafing behavior of the employees working in small scale food and beverage businesses in central districts of Balıkesir. The study population for the research in question consists of employees working in small scale food and beverage businesses. The sample size is made up of 301 participants chosen using the Simple Random Sampling method. The data for the research were collected from a survey based on previously conducted related research. The data from the research were evaluated using frequency, percentile and reliability tests as well as t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Bonferroni test, correlation and simple regression analysis. As a result of the research, it was found that socio-demographic characteristics have a partial impact on social loafing behavior and employee performance. It was discovered that age, education and the amount of time spent working in the particular business have an impact on social loafing, while sex, marital status, years of experience in the industry and the position in the business do not. It was also established that sex, education and the position in the business affect employee performance, whereas age, marital status and years of experience in the industry do not. Moreover, a statistically meaningful and negative relationship found between employee performance and social loafing behavior. Social loafing has been found to adversely affect employee performance.